Siden 2017 har det israelske forsvaret bombet over 200 iranske mål i Syria

Professor ved Forsvarets høgskole mener angrepene virker konfliktdempende.
Det skal ha vært israelske jagerfly som bombet en våpenfabrikk nord i Syria. (Foto: Twitter)
Israelske jagerfly bombet i september 2017 en våpenfabrikk nord i Syria. Iran var involvert i fabrikken. (Foto: Twitter)

Det israelske militæret erkjenner at de har gjennomført luftangrep mot mer enn 200 iranske mål i Syria siden 2017. Israel blir ofte beskyldt for å stå bak angrep på iranske mål i Syria, uten at de pleier å bekrefte det. Nå kaster derimot militæret litt lys over det arbeidet de gjør for å hindre at Iran får en permanent militær tilstedeværelse i Syria, skriver Times of Israel.

Israel frykter at Iran vil bruke kaoset i krigsherjede Syria til å forankre seg militært i landet. Da kan Iran ytterligere true den jødiske staten – utover den trusselen de allerede er gjennom den lojale Hizbollah-militsen i Libanon.

Derfor er iransk militær tilstedværelse i Syria en rød linje for Israel. Denne linjen er krysset flere ganger og Israel har svart med å bruke 800 bomber og missiler på 202 iranske mål i Syria. De fleste målene har vært forsendelser av avanserte våpen, samt militære baser og infrastruktur brukt av iranerne.

Professor Kåre Dahl Martinsen ved Forsvaret høgskole mener de israelske angrepene på iranske stillinger i Syria «virker konfliktdempende».

– På den måten har Israel bremset Irans ekspansjon til Middelhavet. Det er i Israels interesse, men også i Europas, skrev professoren i Dagbladet.

Nylig ble det også kjent at Iran skal ha gitt ballistiske missiler til Iran-vennlig sjiamilits i Vest-Irak. Disse skal ha kapasitet til å nå helt fram til Tel Aviv.

– Når et gjelder trusselen fra Iran, så har vi ikke begrenset oss til Syria. Bare så det er klart, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise