Truer Israel og USA med nådeløs hevn

Iran anklager Israel og USA får å stå bak angrepet på en militærparade.

En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)
En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Nestleder for Irans revolusjonsgarde, Hossein Salami, advarer Israel og USA om at de kan forvente et «nådeløst svar» etter at en iransk militærparade i byen Ahvaz ble angrepet lørdag. 25 mennesker ble drept og over 60 såret da fire gjerningsmenn utkledd som iranske soldater gikk til angrep på paraden.

I en TV-sendt begravelse for ofrene kom Salami med anklager om at Israel og USA har vært involvert i angrepet. Han mener angriperne fikk finansiering og opplæring av Israel og USA. Mange av dem som deltok i begravelsen ropte «død over Israel og Amerika», skriver avisen Jerusalem Post.

– Dere har sett vår hevn før. Dere vil igjen se at vårt svar vil være nådeløst og ødeleggende og dere vil angre på det dere har gjort, sa Salman i talen.

Også Irans president Hassan Rouhani har anklaget andre land for å være involvert i angrepet. USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser anklagene.

– Han kan klandre oss så mye han vil. Det han må gjøre er å ta en titt i speilet, sa Haley, og pekte på hvordan regimet undertrykker sitt eget folk.

Både Den islamske stat (IS) og en utbrytergruppe fra provinsens arabiske minoritet har sagt at det var de som stod bak angrepet. I en video publisert like etter angrepet sier IS, som følger sunniislam, at årsaken til angrepet er at de ikke ser på de iranske sjiamuslimene som rettroende.

– Vi er muslimer, de er kafir [ikke troende]. Vi vil ødelegge dem med et kraftig gerilja-angrep, inshallah [«om Gud vil»], sier de i videoen.

Lørdagens angrep er et av de verste angrepene det iranske militæret har opplevd og har rystet den islamske republikken. Det er ikke uvanlig at Iran retter anklagene mot sine fiender. I sommer anklaget en iransk toppgeneral Israel for å stjålet landets regnskyer, som førte til at det ble tørke i landet.

Forrige artikkelSpania vil presse på for europeisk anerkjennelse av en palestinsk stat
Neste artikkelDen «fulle tiltro» Operasjon Dagsverk har til sine palestinske partnere gjør dem blinde
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.