Netanyahu: – Jeg anmodet Trump om å utpeke den iranske Revolusjonsgarden som en terrororganisasjon

Irans Revolusjonsgarde vil fra og med neste uke bli regnet som en terrororganisasjon av USA.
Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Mandag 8. april erklærte USAs president Donald Trump at den iranske Revolusjonsgarden heretter vil bli regnet for å være en utenlandsk terrororganisasjon.

Revolusjonsgarden er en iransk militær elitestyrke med rundt 125.000 soldater, inkludert bakkestyrker, flyvåpen og marinestyrker. Det er første gang USA utpeker en del av et annet lands væpnede styrker som en terrororganisasjon.

Samme dag forklarte USAs utenriksminister Mike Pompeo bakgrunnen for vedtaket på en pressekonferanse.

“Vi gjør dette fordi det iranske regimets bruk av terrorisme som et verktøy i statsmannskunst gjør det fundamentalt forskjellig fra andre regjeringer. Dette historiske skrittet vil frata verdens ledende statlig sponsor av terror det finansielle virkemidlet for å spre død og elendighet rundt omkring i verden,” sa utenriksministeren.

Ifølge Pompeo vil vedtaket tre i kraft én uke senere, dvs. mandag 15. april.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttrykte stor takknemlighet for beslutningen, skriver Times of Israel.

“Takk for din beslutning om å utpeke den islamske revolusjonsgarden som en terrororganisasjon. Enda en gang beskytter du verden fra Irans aggresjon og terrorisme”, skrev Netanyahu til Trump på Twitter.

 

I en senere Twitter-melding på hebraisk sa Netanyahu at endringen “tjener interessene til våre land – og andre land i regionen”. Han takket Trump hjertelig for å ha “samtykket til enda en av mine viktige forespørsler.”

“Vi vil fortsette med å jobbe sammen på alle måter mot det iranske regimet som truer Israel, USA og verdensfreden,” la han til.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var raskt ute med kritikk mot USA. I en melding på Twitter hevdet han at den amerikanske administrasjonens vedtak kun ble gjort for å øke Netanyahus popularitet før tirsdagens valg.

Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini i samtale under atomforhandlingene i Wien 9. juli 2015. (Foto: EEAS)
Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini i samtale under atomforhandlingene i Wien 9. juli 2015. (Foto: EEAS)

“Enda en feilslått valggave til Netanyahu. Enda et farlig amerikansk eventyr i regionen,” skrev Zarif.

Han oppfordret også Irans president Hassan Rouhani om å plassere de amerikanske militære styrkene i Midtøsten på Teherans liste over terrorgrupper.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise