– Dersom konflikten med USA eskalerer kan Iran velge å angripe Israel

Israels energiminister Yuval Steinitz advarer mot trusselen fra Iran.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)

De siste dagene har konflikten mellom Teheran og Washington eskalert. USA har trappet opp økonomisk og militært press, samtidig som president Donald Trump torsdag oppfordret iranske ledere til å gå i dialog om atomprogrammet. Yuval Steinitz, Israels energiminister og medlem av sikkerhetsutvalget i regjeringen, frykter at Iran vil la det gå ut over Israel dersom konflikten fortsetter å tilspisse seg.

– Dersom det en slags oppflamming mellom Iran og USA, eller mellom Iran og deres naboer, utelukker jeg ikke at de vil sette i gang Hizbollah og Islamsk Jihad fra Gaza, eller at de vil forsøke å avfyre raketter fra Iran mot Israel, sa Steinitz søndag, ifølge Israel Hayom. Iran sponser terrorgruppene Hizbollah og Islamsk Jihad.

De siste årene, i samarbeid med lokale militser, forsterket med shia-muslimske fremmedkrigere fra flere land, har Iran hatt suksess i å ta kontroll over større områder i Jemen og Irak. Iranernes fremstøt er motivert av å fremme shia-muslimsk tro og levesett og styrke shia-muslimske minoriteter i den arabiske verden. Men målet er også å skape regionalt hegemoni, og her henter iranerne inspirasjon fra sin historie tilbake til det persiske imperiet. «Perserne har en rik kultur og lang historie som overgår alt noe arabisk land kan vise til, kanskje med unntak av Egypt,» skriver Yaacov Amidror.

Helt siden den islamske revolusjonen i 1979 har det vært et offisielt mål for Iran å ødelegge Israel.

– Fordi kampanjen mot Israel har religiøse motiver kan den av og til virke ulogisk. Iranerne, eller i det minste iranske beslutningstakere, vil investere store mengder energi og penger i denne kampanjen, selv med risiko for væpnet konflikt med Israel og til en høy pris. Dette på tross av at Israel og Iran ikke har noen betydningsfull konflikt over landområder, skriver Amidror.

Forrige artikkel– Hvorfor antisionisme er mer dødelig enn antisemittisme
Neste artikkelUnge jøder forteller om marerittet i Malmö
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.