Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norge støttet Iran og Saudi Arabia i å kritisere Israel for kvinners rettigheter

Hvorfor stemmer Norge sammen med Iran og Saudi-Arabia for å kritisere Israel for kvinners rettigheter? (Fotomontasje via UN Watch)
Toppen av absurditet.

FNs økonomiske og sosiale råd er samlet i disse dager. Tirsdag 23. juli vedtok rådet en resolusjonstekst hvor «Israels okkupasjon» blir fremstilt som «en hovedhindring for palestinske kvinner og jenter med å få oppfylt sine rettigheter». Ifølge UN Watch er resolusjonen den eneste – av 20 i denne sesjonen – som kritiserer enkeltland for brudd på kvinners rettigheter. Blant de 40 land som stemte for resolusjonen er Iran, Saudi-Arabia, Jemen, Pakistan – og Norge.

Bare USA og Canada stemte imot. Brasil, Kamerun, Tyskland, Jamaica, Mexico, Romania, Togo, Ukraina og Storbritannia avstod fra å stemme. I Norges selskap med kritikk av Israel var også land som Kina, Egypt, Sudan, Turkmenistan og Venezuela.

– Resolusjonen ignorerer helt hvordan palestinske kvinners rettigheter blir påvirket av deres egne myndigheter, de palestinske myndigheter på Vestbredden og Hamas på Gaza-stripen, den nevner heller ikke hvordan kvinner blir diskriminert mot i det patriarkalske palestinske samfunnet, skriver UN Watch.

– FN nådde nye høyder i absurditet ved å velge ut Israel alene når det gjelder kvinners rettigheter, mens de sier ingenting om Iran som holder kvinnerettsjuristen Nasrin Sotoudeh i fengsel, Saudi-Arabia som fengsler og torturerer kvinnerettsaktivister og underlegger kvinner strenge vergemålslover under menn, eller om Jemen som nekter kvinner sykehusbehandling uten tillatelse av en mannlig slektning, sier Hillel Neuer, direktør for UN Watch.

Journalist Åshild Eidem forteller om situasjonen for kvinner på Gaza-stripen i sin bok Spillet om Gaza:

«Gazas strafferett diskriminerer kvinner på en rekke
områder. For eksempel er strafferammen for utroskap to år for kvinner og seks
måneder for menn. Menn kan dessuten bare straffes dersom handlingen blir begått
utenfor ekteparets hjem, mens kvinner kan straffes uansett hvor handlingen
skjer. Et annet eksempel er voldtektssaker: Dersom voldtektsmannen går med på å
gifte seg med offeret, slipper han straff. I tillegg er strafferammen for
æresdrap i Gaza maksimum to år, betydelig lavere enn for andre drap. I mange
tilfeller slipper gjerningsmannen etterforskning. Denne muligheten til redusert
straff har drapsmannen utnyttet ved å bruke ære som et dekke for andre
motiver.»

Ifølge Eidem er familievold ikke straffbart på Gaza-stripen. Hun siterer statistikk fra Det palestinske statistiske sentralbyrå som viser at nesten 60 prosent av kvinnene i Gaza by ble utsatt for vold av sine ektemenn i 2011. Skilsmisselovene er slik at kvinner som blir mishandlet i praksis må gi opp all økonomisk trygghet for å løse seg fra ekteskapet. For en skam av Norge å stille seg i ledetog med land som har tilsvarende situasjon for kvinner i ensidig fordømmelse av Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart