Irans utenriksminister bør få noen tøffe spørsmål av Jern-Erna

Javad Zarif kommer til Oslo.
Erna Solberg og Javad Zarif. (Foto: Stortinget og Bundesministerium für Europa, flickr)

Irans utenriksminister Javad Zarif besøker Oslo torsdag 22. august. Han skal møte statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og ledelsen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ifølge en pressemelding fra statsministerens kontor.

Senest 22. juli skrev Irans øverste leder ayatollah Khamenei på Twitter: «Seieren til det palestinske folk og ­retur av dette hellige land [Israel] til Islams verden er ikke noe fremmed og uoppnåelig. For førti år siden var det ingen som kunne tro at det ville bli et religiøst styre i Iran og at den israelske ambassaden i Tehran skulle bli Palestinas ambassade.»

I den samme twitter-tråden roste Khamenei den palestinske terrorbevegelsen Hamas. I et møte med med Hamas-ledere i sommer, skal Iran ha varslet at de vil øke den månedlige støtten til Hamas til ca 270 millioner kroner, ifølge det arabiske kilder opplyser til Kanal 12 i Israel. Dette skal være en økning av tidligere støtte med opp mot 500 prosent.

Norske ledere må på det sterkeste fordømme Irans trusler om å ødelegge verdens eneste jødiske stat og Irans støtte til palestinske terrororganisasjoner.

Men det er ikke bare for Israels skyld norske ledere må konfrontere Iran.

Solberg og Søreide Eriksen bør for eksempel spørre om situasjonen for baha’iene i Iran. Denne religiøse minoriteten blir aggressivt forfulgt og diskriminert i Iran. Det blir også andre minoriteter.

Ayatollahene og deres islamske revolusjonsgarde deltar aktivt i krigene i Syria og Jemen, og gjennom shia-militser og andre allierte grupper er de en destabiliserende faktor i en rekke andre land i regionen. I mai, da jeg var på årsmøtet til MIFFs svenske søsterforening, kjørte jeg med en taxisjåfør fra Afghanistan. Han uttrykte håp om at Irans regime skulle bli styrtet, på grunn av deres destruktive påvirkning på hjemlandet hans.

Hvis ikke Norge er med på å stanse Irans aggresjon, vil også vårt land i framtiden kunne bli truet av Irans raketter. I kamp for å vinne jorden inn under «Islams verden» har ikke Iran bare et atomprogram, men også program for ballistiske raketter.

Før møtet med Zarif bør Norges ledere sette seg grundig inn i argumentene imot atomavtalen med Iran.

Til slutt må Norge tenke på sine egne interesser her og nå. Irans anslag mot internasjonal skipsfart i sommer er noe som allerede truer norske skip, og som Norge må ta skarp avstand fra i møtene med Zarif.

Vil noen gå inn rollen som Jern-Erna?

Se direktesending om saken på YouTube.

Se direktesendingen om saken på Facebook.

Hva norske ledere bør fortelle Irans utenriksminister Javad Zarif

Hva norske ledere bør fortelle Irans utenriksminister Javad Zarif

Publisert av Med Israel for fred (MIFF) Torsdag 22. august 2019

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise