IDF: – Vi stanset droneangrep fra Irans revolusjonsgarde

Israelske styrker rammet lørdag mål i Syria for å stanse angrepsplaner til den iranske revolusjonsgarden.

Det israelske luftforsvaret har åpnet sin andre skvadron med F-35-jagerfly. Totalt har Israel bestilt 50 fly av denne typen. (Foto: IDF)
Det israelske luftforsvaret har åpnet sin andre skvadron med F-35-jagerfly. Totalt har Israel bestilt 50 fly av denne typen. (Foto: IDF)

To Hizbollah-folk og en iraner ble drept i israelske luftangrep mot en base i landsbyen Aqraba sørøst for Damaskus i Syria lørdag 24. august, ifølge en syrisk opposisjonsgruppe. Brigader Ronen Manelis, talsmann i IDF, sier Israel rammet iranske styrker, shia-militser og deres utstyr. Hensikten med operasjonen skal ha vært å stanse en Iran-ledet gruppe som forberedte droneangrep mot flere mål i Nord-Israel. Israel har gjennomført hundrevis av operasjoner mot Hizbollah- og Iran-mål i Syria de siste årene, men lørdag ble et angrep offisielt bekreftet. Det skjer ekstremt sjelden.

– For tredje gang på ett og et halvt år befinner Israel og Iran seg i en runde med trefninger og hevnangrep som i ekstreme tilfeller kan føre til en større konflikt, skriver Amos Harel i Ha’aretz. Det Iran-planlagte droneangrepet skal ha blitt planlagt som en hevn mot Israels bombing av et våpenlager til en shia-milits i Irak 19. juli.

Leder for den iranske revolusjonsgarde, Qassem Soleimani, skal personlig ha vært involvert i planleggingen av angrepet, ifølge IDF-sjef Aviv Kochavi. Fire medlemmer av den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, en divisjon primært ansvarlig for internasjonale militære og hemmelige operasjoner, skulle forme et lag som skulle styre kamikaze-droner fylt med eksplosiver.

Les mer: Hvorfor må Israel stanse Iran i Syria og Libanon?

Søndag morgen meldte libanesiske medier at to droner hadde krasjlandet i hovedstaden Beirut. En av dronene eksploderte i luften utenfor kontorer til Hizbollah-bevegelsen og gjorde skader på bygningen. En annen drone krasjet i nærheten. Hizbollah og den libanesiske hæren hevder de to dronene var israelske, men israelske eksperter mener bilder av den ene dronen tyder på at den var iransk.

– Bildene av dronen ser ut til å være en sivil drone med ekstremt begrenset rekkevidde som de israelske forsvarsstyrkene ikke vil være i stand til eller ikke ville være interessert i å bruke i en sensitiv operasjon som å gjøre etterretning nær Hizbollahs hovedkvarter, skriver Times of Israel.

Det er varslet at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah skal holde en tale om saken søndag ettermiddag.

Amerikanske etterretningskilder sa fredag til New York Times at Israel de siste ukene har gjennomført flere angrep mot iranske militære mål i Irak.

Forrige artikkel17 år gamle Rina drept, faren og broren alvorlig skadet i terrorangrep
Neste artikkelRakett skutt ned over konsert i Sderot
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.