Iran: – Vi kan utslette Israel på 30 minutter

På flere av Irans raketter står det skrevet «Død over Israel».

Iranske Shahab-3 har lang rekkevidde og er et av våpnene som Iran kan angripe Israel med. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mojtaba Zannour, leder for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk i Irans Majlis [råd], kommer ifølge Middle East Media Research Institute (MEMRI) med trusler mot Israel. Zannour sier iranske droner overvåker amerikanske baser i regionen og at hvis «Israel eller Amerika gjør en tabbe, så vil ikke Israel eksistere lenger enn tjue til tretti minutter», skriver Jerusalem Post.

– Vi har iverksatt en strategi om asymmetrisk krigføring. Hva det betyr? Det betyr at vi gjør fiendens styrker ineffektive eller mindre effektive – ved å utnytte deres svakheter. Vi har fokusert og jobbet med disse tingene. Vi har skapt en avskrekking, sier Zannour til den iranske TV-kanalen Channel 5.

Det er uklart hva den iranske lederen mener med «en tabbe», men Iran kan for eksempel komme til å gjennomføre et hevnangrep hvis Israel angriper Iran-støttet milits i Syria. Israel har de siste årene gjennomført flere luftangrep inne i Syria for å forhindre at Iran forankrer seg i nabolandet, eller for å forhindre smugling av avanserte våpen til Iran-lojale grupper.

Iran har de siste månedene blitt beskyldt for å ha stått bak angrep på oljetankere i Gulfen og et omfattende angrep på den saudiarabiske oljeindustrien. Etter angrepene har USA kommet med kraftige trusler mot det iranske regimet, men truslene er ikke blitt fulgt opp av militære angrep.

Den iranske lederen Mojtaba Zannour sier det står «Død over Israel» på landets raketter. (Foto: YouTube)

Den kjente israelske kommentatoren Avi Issacharoff skrev i begynnelsen av oktober at Trump-administrasjonens vegring for å konfrontere Iran gjør den islamske republikken bare blir mer aggressiv. Han frykter det kan føre til at Iran også velger å angripe Israel, da de ikke er like redde for et motangrep.

«Nok en gang ser det ut til at en administrasjon – denne gang ledet av Trump, truer med å handle, men som ikke gjør det – er blitt paralysert», skrev Issacharoff i sin kommentar i nettavisen Times of Israel.

Også Yoav Galant, israelsk minister og tidligere leder av Sør-kommandoen i det israelske forsvaret, tror også Iran kan finne på å angripe Israel. Han frykter Iran vil bruke kryssermissiler til å angripe Israel på samme måte som de angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia, skriver avisen Jerusalem Post.

I intervjuet med Channel 5 erkjenner også Zannour at de tomme truslene fra USA gjør at de ikke lenger er like redde for konsekvensene ved å angripe USAs allierte i Midtøsten. Han mener det viser at Irans avskrekking fungerer.

– Det er grunnen til at USA ikke angrep oss. Hvis vi holder oss til en politikk om å slå tilbake, så vil det garantere landets sikkerhet, sier Zannour.

Han sier også i intervjuet at det står «Død over Israel» på landets raketter.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte nylig om at Iran forsyner sine lojale støttespillere i Libanon, Syria, Irak – og nå også Jemen – med avanserte våpen som kan brukes til et framtidig angrep på Israel.

– Iran er den største trusselen mot stabilitet og fred i Midtøsten, sier Netanyahu, som vil at verdenssamfunnet skal stå mer opp mot Iran.

Det iransk-produserte kryssermissilet Hoveyzeh ble tatt i bruk i 2019. Her fra en utstilling i Iran. (Foto: Wikipedia)
Forrige artikkelSe hvordan Norge kaster Israel under bussen for plass i FNs sikkerhetsråd
Neste artikkelSett ditt navn under MIFFs internasjonale protest mot Oslos boikottplaner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.