Iran har det største rakettarsenalet i Midtøsten

Det iranske rakettarsenalet vokser seg stadig større og blir mer sofistikert.

Det iransk-produserte kryssermissilet Hoveyzeh ble tatt i bruk i 2019. Her fra en utstilling i Iran. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Den islamske republikken Iran har klart å utvikle et omfattende arsenal av raketter, som trolig er det største i hele Midtøsten. Det kommer fram i en rapport publisert av Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet.

«Til tross for at man i flere tiår har prøvd å bremse utviklingen av iranske raketter blir Irans arsenal både større og mer sofistikert», skriver de.

Iran har blant annet ballistiske missiler som kan nå deres regionale fiender på 2000 kilometers avstand. Siden landet ikke har et moderne flyvåpen, har Iran «omfavnet ballistiske missiler med lang rekkevidde som kan avskrekke deres motstandere i regionen – særlig USA, Israel og Saudi-Arabia – fra å angripe Iran», skriver det amerikanske forsvarsdepartementet.

Landet bruker også ukonvensjonelle krigsoperasjoner og har et nettverk av militante partnere og støttespillere som de bruker til å fremme sine interesser i regionen. Blant annet på Gaza, i Libanon, Syria og Irak.

Målet deres med å bygge opp et stort militært nærvær er å sikre regimets overlevelse og gi dem en dominerende posisjonen i regionen.

Til tross for at Iran sliter økonomisk bruker landet store ressurser på å finansiere sine støttespillere, som Palestinsk Islamsk Jihad og Hizbollah.

I rapporten står det også at Irans militære kapasitet ville vokst enda raskere hvis det ikke var for en våpenembargo mot landet, som etter planen går ut i oktober 2020, skriver avisen Israel Hayom, som omtaler rapporten.

Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)
Iranske Sayyad-3-missiler på utstilling i juli 2017. (Illustrasjonsfoto: Iranian Defense Ministry)
Forrige artikkelIsrael kan bli Norges siste EM-hinder
Neste artikkelFake, fakere, fakest om palestinske jihad-skolebøker
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.