– Israel bak cyberangrep mot iransk havn

Angrepet skal være hevn for det iranske cyberangrepet mot israelsk vannforsyning.

Ifølge avisen Washington Post stod Israel bak et cyberangrep mot den iranske havnen Shahid Rajaee. (Foto: IPMO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel har gjennomført et sofistikert cyberangrep mot et iransk havneanlegg, som skal ha forårsaket stort kaos, skriver avisen Washington Post. Angrepet er tilsynelatende hevn for Irans forsøk på å angripe Israels vanninfrastruktur.

9. mai opplevde den travle havnen Shahid Rajaee en brå og uforklarlig stans i driften. Avisen, som siterer utenlandske og amerikanske tjenestemenn, skriver at det mest sannsynlig var Israel som stod bak cyberangrepet.

Datamaskinene som regulerer flyten av fartøyer, lastebiler og varer krasjet alle samtidig, som førte til enormt lange køer inn til havnen både på land og til vanns. Satelittbilder av havnen flere dager senere viste at det fortsatt var milevis med kø og skip som ventet på å få losset av og på varene sine.

Iran erkjente senere at en ukjent utenlandsk hacker i en kortere periode hadde klart å koble av datamaskinene til havnen, men ville ikke erkjenne hvor store problemer det førte til. Havnen som ble utsatt for cyberangrepet er nylig konstruert ved den iranske byen Bandar Abbas ved Hormuzstredet.

Det er ikke kommet noen offisiell israelsk kommentar på cyberangrepet.

Det iranske cyberangrepet mot israelsk infrastruktur mot vannforsyning var i slutten av april. Angrepet ble stanset og førte bare til mindre skader, men å angripe sivil infrastruktur blir sett på som å krysse en rød linje.

– Dette var et angrep som strider mot alle krigens regler. Selv ikke fra iranerne hadde vi forventet noe som dette, sier en anonym israelsk kilde.

Washington Post skriver at israelerne skal ha blitt forferdet over iranernes angrep. Det skal ha vært årsaken til gjengjeldelsen mot den iranske havnen.

Forrige artikkelSlik kommer du enkelt inn i MIFFs Zoom-samlinger
Neste artikkelHar du fått med deg alle de ti mest leste MIFF-sakene hittil i år?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.