IAEA: Iran lagrer 12 ganger mer anriket uran enn atomavtalen tillater

Den islamske republikken anriker også renere uran enn tillatt.
Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)
Atomanlegget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)

Iran fortsetter å fylle lageret med lavanriket uran langt utover grensene satt i den internasjonale atomavtalen, fastslår FNs atomenergibyrå IAEA. I tillegg anriker Iran uran som er renere enn avtalen tillater, skriver Times of Israel.

Atomavtalen ble signert i 2015 av USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina og Russland. Avtalen tillot at Iran lagret 202.8 kilo lavanriket uran. Nå slår en rapport fra IAEA fast at Iran har lagret langt mer uran enn dette. 1. november hadde Iran et lager på 2.442 kilo lavanriket uran, som er 300 kilo mer enn de hadde i august. Totalt lagrer de 12 ganger mer uran enn tillatt.

I tillegg anriker Iran en renere uran enn hva atomavtalen tillater. Grensen i avtalen er en renhet på 3,67 prosent, men Iran anriker med 4,5 prosent renhet. Det er likevel langt fra høyanriket uran til bruk i kjernefysiske våpen.

En inspektør fra det internasjonale atomenergibyrået undersøker et av Irans atomanlegg i januar 2014. (Foto: IRNA)

USA trakk seg ut av atomavtalen i 2018, men de andre stormaktene har valgt å bli i avtalen, til tross for at Iran bryter vilkårene. Den viktigste årsaken er at IAEAs inspektører har beholdt tilgangen til iranske anlegg.

Mange tror USA vil gjenoppta avtalen når Joe Biden overtar som president.

Målet med atomavtalen er å hindre Iran i å bygge et atomvåpen, hvilket landet fastholder at det ikke har til hensikt å gjøre. Men i 2018 presenterte Israel det de mener er bevis på at Iran har et hemmelig atomvåpenprogram. De avslørte også et hemmelig anlegg de mente ble brukt til dette formålet.

Etter press fra USA og Israel valgte IAEA til slutt å undersøke det hemmelige anlegget. Nå krever de en bedre forklaring fra Iran på uranpartikler som ble avdekket på anlegget utenfor Teheran. Den informasjonen IAEA så langt har fått fra iranske myndigheter, er ikke «teknisk troverdig», fastslår byrået.

I sommer skjedde det en mystisk eksplosjon ved det iranske atomanlegget Natanz som gjorde at Irans atomprogram ble satt kraftig tilbake:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise