NYT: Trump vurderte å bombe Irans atomanlegg

Ville gjennomføre angrepet før presidentperioden gikk ut.
En Tomahawk-missil fra det amerikanske fartøyet USS Porter avfyres mot en flybase i Syria i 2017. Det var et lignende angrep USAs president Donald Trump vurderte mot Irans atomanlegg før utgangen av presidentperioden. (Foto: US Navy)

USAs president Donald Trump skal i forrige uke ha spurt noen av sine nærmeste rådgivere om det var mulig å bombe Irans viktigste atomanlegg i løpet av de siste ukene av hans presidentskap, skriver New York Times.

Trumps presidentskap er ferdig 20. januar 2021. Flere av presidentens rådgivere skal ha advart om at et slikt angrep ville kunne føre til en større konflikt. De skal ha overbevist han om å ikke gjennomføre angrepet.

Som MIFF skrev i forrige uke har FNs atomenergibyrå IAEA fastslått at Iran lagrer 12 ganger mer anriket uran enn hva atomavtalen tillater. De anriker også uran med en høyere renhet enn hva de har lov til. Ifølge NYT er IAEA også nektet tilgang til et område hvor det er bevis for tidligere atomaktivitet.

Trump skal ha spurt sine rådgivere om hvordan USA skulle svare og hva alternativene var. Hans støttespillere, inkludert visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo, fungerende forsvarsminister og ledere i militæret sa at et bombeangrep kunne føre til en større militær konflikt.

USAs president Donald Trump vurderte et angrep mot Iran. Visepresident Mike Pence skal ha frarådet det.

Ifølge den amerikanske avisen tror ikke amerikanske tjenestemenn at Trump lenger vil beordre et rakettangrep mot mål inne på iransk territorium. Men det er fortsatt mulig med et angrep mot iranske mål eller iranske allierte utenfor Iran, som de iransk-støttede militsene som operer i Irak.

3. januar i år ble Qassem Soleimani, den mektige lederen av Irans Quds-styrke, drept i et amerikansk luftangrep ved Bagdad internasjonale flyplass.

I sommer skjedde det en mystisk eksplosjon ved det iranske atomanlegget Natanz som gjorde at Irans atomprogram ble satt kraftig tilbake. Ifølge New York Times var det en bombe plantet av Israel som forårsaket skadene på atomanlegget, men ingenting er bekreftet fra offisielt hold.

I forrige uke skrev New York Times også at al-Qaidas nestleder Abu Muhammad al-Masri ble skutt og drept på åpen gate i Irans hovedstad Teheran. Ifølge avisen var det israelske agenter som stod bak attentatet. Attentatet mot ham skjedde 7. august i år, men er ikke blitt kjent offentlig før nå. Tidligere israelske etterretningsagenter mener offentliggjøringen er et signal til den valgte presidenten Joe Biden.

Mange tror Biden vil gjenoppta atomavtalen med Iran, etter at Trump trakk USA ut av avtalen i 2018. Ved å vise at Iran huset al-Masri, en terrorist øverst på FBIs liste over mest ettersøkte, håper de å påvirke beslutningen.

Irans atomanlegg i Natanz. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans atomanlegg i Natanz er beskyttet mot luftangrep. Det var dette anlegget det var aktuelt å bombe. (Foto: Wikimedia Commons)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise