Lederen av Irans atomvåpenprogram drept i attentat

Dr. Mohsen Fakhrizadeh ble omtalt som «den iranske atombombens far».
Iranske myndigheter bekrefter at Mohsen Fakhrizadeh er død etter et attentat utenfor Teheran. (Foto: IRIB)

Den angivelige sjefen for Irans atomvåpenprogram ble fredag 27. november drept i et attentat i nærheten av den iranske hovedstaden Teheran, ifølge flere rapporter i iranske medier.

Dr. Mohsen Fakhrizadeh, professor i fysikk og en offiser i den iranske revolusjonsgarden, ble i 2018 nevnt som leder av Irans hemmelige atomvåpenprogram av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Da Netanyahu avslørte at Israel hadde stjålet et stort arkiv med detaljer om Irans hemmelige atomvåpenprogram fra et varehus i Teheran, sa han: «Husk det navnet, Fakhrizadeh», skriver Times of Israel.

Det er ikke kommet noen opplysninger om hvem som eventuelt står bak attentatet mot Fakhrizadeh, men Israel har angivelig likvidert flere iranske atomforskere gjennom årene i et forsøk på bremse det iranske atomprogrammet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu nevnte Mohsen Fakhrizadeh da han avslørte Irans hemmelige atomvåpenprogram.

Ifølge en israelsk TV-kanal har Israel tidligere bestemt seg for å ikke likvidere Fakhrizadeh, fordi de foretrakk å holde ham i live og se hva han pønsket på.

En vestlig diplomat sa til nyhetsbyrået Reuters for fire år siden at hvis Iran velger å utvikle et atomvåpen, så vil Fakhrizadeh bli kjent som «den iranske atombombens far».

Nylig kunngjorde FNs atomenergibyrå IAEA at Iran anriker 12 ganger mer uran enn tillatt i henhold til atomavtalen. Det førte til at USAs president Donald Trump vurderte et militært angrep mot iranske mål. Situasjonen i Midtøsten er spent og flere amerikanske bombefly er sendt til regionen. Spenningen blir neppe mindre med likvideringen av Fakhrizadeh.

Iran sier i en kunngjøring at attentatet på Fakhrizadeh vil bli hevnet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise