Biden: USA vil gjenoppta atomavtalen hvis Iran holder seg til strenge regler

Men ønsker å reforhandle deler av den omstridte avtalen.
USAs president Joe Biden. (Foto: Wikimedia)

USAs valgte president Joe Biden sier i et intervju med New York Times at USA vil gjeninntre i atomavtalen med Iran, hvis Teheran går tilbake til streng overholdelse av avtalens forpliktelser. I intervjuet sier Biden også at han vil ta grep for å bremse den islamske republikkens innflytelse i Midtøsten.

– I samråd med våre allierte og partnere vil vi delta i forhandlinger og oppfølgingsavtaler for å stramme opp og forlenge Irans atombegrensninger, samt adressere missilprogrammet deres, sier Biden, som peker på at USA alltid har muligheten til å returnere til sanksjoner om det blir nødvendig.

Han er bekymret for at hvis Iran får atombombe, så vil det øke presset på Saudi-Arabia, Tyrkia, Egypt og andre land i regionen om å gjøre det samme.

– Og det siste vi trenger er en oppbygging av atomkapasitet i denne delen av verden, sier han i intervjuet med avisen.

Ifølge New York Times er det en forutsetning for Biden og hans team at det må være nye forhandlinger om avtalen hvis USA skal gjeninntre i den. Det går blant annet på hvor lang tid Iran vil være forpliktet til å begrense sin produksjon av spaltbart materiale nødvendig for å kunne produsere en atombombe. I den opprinnelige avtalen fra 2015 var dette satt til 15 år.

Dette var en av grunnene til at Israel var så kritisk til avtalen.

USA innførte lammende sanksjoner mot Iran etter at USAs president Donald Trump ensidig trakk USA fra avtalen i 2018. Som svar på dette begynte Iran å overskride grensene som var satt i avtalen, samtidig som de sa at de ville returnere til tidligere forpliktelser hvis USA gjorde det samme.

Opprinnelig var det USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU som var parter i atomavtalen med Iran. Biden ønsker at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater også skal involveres i en eventuell ny runde.

Biden sier i intervjuet at han også vil adressere Irans terroraktiviteter gjennom regionale støttespillere i Libanon, Syria, Irak og Jemen.

Nylig ble den iranske atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh drept i et attentat utenfor den iranske hovedstaden Teheran. Flere analytikere har antydet at drapet ble utført for å gjøre det vanskeligere for Biden og USA å gjeninntre i avtalen. Men Attentatet mot Fakhrizadeh handler om langt mer enn Biden, skriver den israelske kommentatoren Herb Keinon.

Sentrifugene ved det iranske atomanlegget i Natanz. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise