– Irans regime ligner på Sovjetunionens siste dager

Laber respons på attentatet av atomvåpen-sjefen.
Mohsen Fakhrizadeh
Den iranske atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh (innfelt) ble drept i et attentat utenfor Teheran. (Foto: IRIB)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Fredag 27. november ble sjefen for Irans hemmelige atomvåpenprogram, Mohsen Fakhrizadeh, drept i et attentat.

Hillel Frisch, professor i statsvitenskap og Midtøsten-studier ved Bar-Ilan University, har sett på hvordan den iranske befolkningen reagerte på attentatet.

Svært få demonstranter kom ut i gatene for å vise noe sinne over drapet. For tretti år siden ville et drap på en sikkerhetstopp i Iran ført til demonstrasjoner med titusener, kanskje hundretusener, i gatene med kamprop om «død over Israel» eller «død over lille Satan [Israel] og død over store Satan [USA]. «Bilder fra gatene i Iran etter Fakhrizadehs død viser demonstrasjoner hvor deltakere kan telles på fingrene. Antallet demonstranter i ulike byer til sammen var maksimalt noen hundre. Slik er tapet av ideologisk iver blant vanlige iranere,» skriver Frisch.

Også når det gjelder persiske søk på Google finner Frisch den samme trenden. Søkeuttrykk som «lille Satan» og «død over Israel» har det blitt mindre av de siste årene, og relativt sett mye mindre av, ettersom internett-tilgangen har spredt seg til større deler av den iranske befolkningen.

– Det lille antallet demonstranter og den spake interessen for regimets paroler og ritualer minner om de siste årene av Sovjetunionen, da bare innbitte kommunister støttet systemet, skriver Frisch. Han tror Irans store kostander ved å støtte krigførende parter i Libanon, Syria, Jemen og andre land er upopulære i befolkningen, akkurat som Sovjetunionens krig Afghanistan var upopulær.

– Mange iranere ønsker å delta med resten av verden i vitenskap, teknologi og internasjonal forretning, og de forstår ikke hvorfor det forventes av dem at de skal bruke tiden sin på å rope «død over Amerika og «død over Israel», skriver professoren.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkel200 israelske bedrifter på historisk begivenhet
Neste artikkelZoom-møte med Dr. Roee Kibrik fra Israel onsdag kl. 18: Abraham-avtalene: Et vendepunkt for Israel i Midtøsten? 
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise