– Dette viser at Iran har planer om atomvåpen

Iran tar et skritt nærmere produksjon av atomvåpen.
Iran har begynt å anrike uran med 20 prosent renhet i det underjordiske atomanlegget Fordo. (Foto: Google Eath)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

En talsperson for den iranske regjeringen sier Iran har begynt å anrike uran med en renhet på 20 prosent i et underjordisk anlegg. Ifølge det statsdrevne nyhetsbyrået IRNA er det president Hassan Rouhani som har gitt ordre om å øke anrikingsnivået. En renhet på 20 prosent er bare et kort, teknisk skritt fra 90 prosents renhet som brukes i atomvåpen, skriver Times of Israel.

– Dette viser at Iran har planer om å utvikle atomvåpen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu om nyheten fra Teheran.

Da Iran for første gang begynte å anrike uran med en renhet på 20 prosent for rundt ti år siden, førte det nesten til et israelsk angrep på iranske atomanlegg. Det var først etter atomavtalen i 2015 at spenningen dempet seg noe. At Iran gjenopptar anrikningen av renere uran kan føre til at spenningen mellom Israel og Iran nok en gang havner på bristepunktet.

– Israel vil aldri tillate Iran å utvikle atomvåpen, sier Netanyahu videre.

I henhold til atomavtalen Iran har inngått med flere verdensmakter, som USA trakk seg ut av i 2018, skal ikke den islamske republikken anrike uran med en høyere renhet enn 3,67 prosent. Det er ikke lenge siden Iran brøt denne forpliktelsen og begynte å anrike uran med en renhet på 4,5 prosent.

Nå øker de altså til 20 prosents renhet.

Uran anriket med en renhet på 20 prosent er langt under renheten på 90 prosent som trengs for å lage atomvåpen, men spranget fra 20 til 90 prosent går faktisk mye raskere enn arbeidet med å gå fra fire til 20 prosents renhet.

Iran påstår atomprogrammet deres er av fredelig karakter og at de ikke har noen planer om atomvåpen, men israelsk etterretning påstår noe annet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise