– Ingen avtale med Iran er bedre enn en dårlig avtale

- Israel kan ikke akseptere en situasjon hvor Iran kommer nærmere atomvåpen, skriver Yaakov Amidror, seniorforsker ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei. (Foto: Wikipedia)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Biden-administrasjonen har varslet at de ønsker å inngå en ny atomavtale med Iran. Trump-administrasjonen trakk seg fra avtalen som Obama-administrasjonen undertegnet i 2015.

Israel forsøker nå å gi innspill til amerikanerne før eventuelt nye forhandlinger med iranerne. Det samme forsøkte Israel før 2015, påpeker Yaakov Amidror.

– De som sier at Israel trakk seg fra forhandlingsprosessen før 2015 tar feil. Sannheten er at Israel spilte en sentral rolle i de tidlige forhandlingene. Israel var i dialog med amerikanerne og de andre forhandlerne også, inkludert kineserne og russerne som ble sett på som mer ufleksible partnere. Israel ønsket en god avtale med Iran, skriver Amidror. Han er tidligere generalmajor og har vært nasjonal sikkerhetsrådgiver for statsminister Benjamin Netanyahu fra 2011 til 2013. Som sentral medarbeider i Jerusalem Institute for Strategic Studies fortsetter Amidror å være nær viktige beslutningstakere i Israels utenriks- og forsvarspolitikk.

Obama-administrasjonen valgte å akseptere en Iran-avtale som Israel på ingen måte var fornøyd med. I juli 2015 listet David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel, opp 16 grunner til at avtalen ble sett på i Jerusalem som en katastrofe.

Amidror mener det er riktig av Israel nå forsøker med ny dialog overfor Biden-administrasjonen.

– Men hvis Washington går tilbake til den gamle avtalen, eller bare gjør endringer som er kosmetisk bedre, må Israel være forberedt med sin egen militære mulighet mot Iran, som en siste utvei. Israel kan ikke godta en situasjon hvor Iran kommer nærmere atomvåpen, selv om det betyr en kompleks og farlig kampanje for å ødelegge hovedelementer i iranernes atomprosjekt, konkluderer Amidror. Helt siden den islamske revolusjonen i 1979 har det vært et offisielt mål for Iran å ødelegge Israel. I en artikkel som MIFF gjenga i 2018, forklarte Amidror hvorfor Israel må stanse Irans militære oppbygging i Syria og Libanon.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelNå synker arbeidsledigheten igjen
Neste artikkelHer skapes det håp om VM-spill
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise