Iran og Kina signerte gigantisk avtale

Avtalen innebærer blant annet at Kina investerer 3500 milliarder kroner i Iran.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (t.h.) og hans kinesiske kollega Wang Yi signerte den enorme avtalen den 27. mars 2021. Avtalen skal blant annet innebære kinesiske investeringer på 3500 milliarder kroner i Iran. (Foto: Twitter)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Iran og Kina har undertegnet en 25-årig strategisk samarbeidsavtale, som svekker de amerikanske sanksjonene mot det iranske regimet.

Avtalen dekker en rekke økonomiske aktiviteter som olje og gruvedrift, men åpner også opp for satsing på industri i Iran, i tillegg til samarbeid innen transport og landbruk, ifølge rapporter i iranske statlige medier.

Det kom ikke frem ytterligere detaljer om avtalen da den ble signert av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og den kinesiske utenriksministeren Wang Yi, skriver nettavisen Times of Israel.

Ifølge New York Times vil Kina investere rundt 3500 milliarder kroner i Iran i bytte mot olje som en del av avtalen. De to landene vil også styrke militærsamarbeidet, med felles militærøvelser og deling av etterretning.

Begge landene deltok i en felles marineøvelse med Russland i det nordlige Indiahavet i 2019. Økt turisme og kulturutveksling mellom landene er også en del av avtalen. Det er i år 50 år siden Kina og Iran etablerte diplomatiske forbindelser.

Kina er nå den største handelspartneren til Iran og kjøper av iransk olje.

Den nye avtalen mellom Kina og Iran vil gjøre det vanskeligere for USA i eventuelle forhandlingene rundt atomavtalen. USA vil blant annet at Iran begrenser sitt rakettprogram og sine destabiliserende aktiviteter i regionen for å gjeninntre i avtalen. Iran på sin side avviser nye forhandlinger og krever at USA løfter de økonomiske sanksjonene mot landet.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise