Iran og Kina signerte gigantisk avtale

Avtalen innebærer blant annet at Kina investerer 3500 milliarder kroner i Iran.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (t.h.) og hans kinesiske kollega Wang Yi signerte den enorme avtalen den 27. mars 2021. Avtalen skal blant annet innebære kinesiske investeringer på 3500 milliarder kroner i Iran. (Foto: Twitter)

Iran og Kina har undertegnet en 25-årig strategisk samarbeidsavtale, som svekker de amerikanske sanksjonene mot det iranske regimet.

Avtalen dekker en rekke økonomiske aktiviteter som olje og gruvedrift, men åpner også opp for satsing på industri i Iran, i tillegg til samarbeid innen transport og landbruk, ifølge rapporter i iranske statlige medier.

Det kom ikke frem ytterligere detaljer om avtalen da den ble signert av Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og den kinesiske utenriksministeren Wang Yi, skriver nettavisen Times of Israel.

Ifølge New York Times vil Kina investere rundt 3500 milliarder kroner i Iran i bytte mot olje som en del av avtalen. De to landene vil også styrke militærsamarbeidet, med felles militærøvelser og deling av etterretning.

Begge landene deltok i en felles marineøvelse med Russland i det nordlige Indiahavet i 2019. Økt turisme og kulturutveksling mellom landene er også en del av avtalen. Det er i år 50 år siden Kina og Iran etablerte diplomatiske forbindelser.

Kina er nå den største handelspartneren til Iran og kjøper av iransk olje.

Den nye avtalen mellom Kina og Iran vil gjøre det vanskeligere for USA i eventuelle forhandlingene rundt atomavtalen. USA vil blant annet at Iran begrenser sitt rakettprogram og sine destabiliserende aktiviteter i regionen for å gjeninntre i avtalen. Iran på sin side avviser nye forhandlinger og krever at USA løfter de økonomiske sanksjonene mot landet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise