Israelske ledere advarer mot denne mannen

Den ultrakonservative Ebrahim Raisi vant valget i den islamske republikken.
Ultrakonservative Ebrahim Raisi vant presidentvalget i Iran. Israel mener Iran blir mer ekstremt. (Foto: Wikipedia)

18. juni ble det avholdt presidentvalg i Iran. Der gikk den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi av med seieren. Det er et tegn på at landet er i ferd med å bli mer ekstremt, sier Israels forsvarsminister Benny Gantz.

– Å sette han inn [Raisi] i rollen som president viser at Iran radikaliseres, ekspanderes og fortsetter sin utvikling av masseødeleggelsesvåpen som kan true verden, regional stabilitet, i tillegg til Israel, sier forsvarsministeren.

Gantz advarer samtidig land som Libanon og Syria mot å fungere som fremskutte baser for Iran i deres kamp mot den jødiske staten. Spesielt i Libanon har iransk-støttede Hizbollah et sterkt grep om samfunnet.

– Alle som gjør seg selv til en iransk vasallstat tar en risiko, rammer sin befolkning og handler mot sine egne nasjonale interesser. Israel vil ikke nøle med å handle mot den eksistensielle trusselen vi står overfor. Vi er forberedt og vil fortsette å forberede planer for å forhindre det, forklarer Gantz.

Under 49 prosent av de stemmeberettigede i Iran deltok i valget, den laveste valgdeltakelsen noensinne. Mange valgte å holde seg hjemme på valgdagen på grunn av mangel på alternativer. Det mektige Vokterrådet i Iran velger presidentkandidater. Det gjorde at rundt 600 potensielle presidentkandidater, blant dem 40 kvinner, ble redusert til sju menn.

Det var på forhånd ventet at den ultrakonservative islamske juristen Raisi ville vinne. Ayatollaene i Iran hadde lagt alt til rette for at han skulle bli valgt. Det viser at Iran ikke ønsker å tilpasse seg Vesten. Den nyvalgte presidenten omtales som «The hangman fra Teheran». Det er fordi han på slutten av 1980-tallet var sentral da 5000 politiske fanger ble henrettet.

Han har de siste årene vært sjef for rettsvesenet i Iran og stått i spissen for undertrykking av opposisjonelle. 61-åringen sørget også for at en mann fikk dødsstraff for å ha drukket alkohol. Det hadde ikke skjedd på flere tiår.

Israel mener det burde være en vekker for verdenssamfunnet at Iran nå velger en mann anklaget for forbrytelser mot menneskeheten til president.

– Valget er et stort nederlag for alle dem som drømmer om en forandring i Iran. The Hangman truer først og fremst Irans egne borgere, sier Gantz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise