Bruker 13 milliarder kroner på å forberede et angrep på Iran

Blant annet trengs det bomber som kan nå Irans underjordiske anlegg.
IAF-jagerfly av typen F-15 Strike Eagle. (Illustrasjon: Magic Aviation)
Israelske jagerfly av typen F-15 vil kunne bli brukt i et eventuelt angrep på Iran. (Illustrasjon: Magic Aviation)

Israel har godkjent et budsjett på rundt 13 milliarder kroner som skal brukes til å forberede militæret på et potensielt angrep på iranske atomanlegg. Det melder den israelske TV-kanalen Channel 12 mandag 18. oktober.

Budsjettet består av sju milliarder kroner fra det forrige budsjettet og fem milliarder kroner fra det kommende budsjettet, som etter planen skal godkjennes i november. De 13 milliardene skal brukes på ulike typer fly, etterretningsdroner og våpen som er nødvendig for et slikt angrep, for eksempel bomber som kan ødelegge beskyttede underjordiske anlegg.

Meldingen fra Israel kommer bare dager etter at det amerikanske forsvaret kunngjorde at de hadde gjennomført en vellykket test av sin nye «bunker buster», GBU-72 Advanced 5K Penetrator. Dette er våpen som kan trenge seg gjennom flere titalls meter med jord, også betong, før de eksploderer. Den 2,5 tonn tunge bomben kan ramme underjordiske iranske atomanlegg.

Den nye bomben er mindre versjon av USAs 14 tonn tunge GBU-57-bombe, som kan trenge gjennom 60 meter med betong, men som bare kan fraktes av avanserte bombefly. Det er fly som Israel i dag ikke har i sitt arsenal. Den nye bomben derimot kan bli fraktet og sluppet av jagerflyet F-15, som Israel har tilgang på. Dermed kan Israel bruke den nye «bunker buster»-bomben.

En mindre «bunker buster»-bombe, GBU-28, ble i hemmelighet solgt til Israel i 2009, men den har ikke kapasitet til å trenge inn til Irans kjernefysiske anlegg i Fordo, som ligger skjult dypt under fjellet.

Nyheten om den nye amerikanske bomben kommer neppe på et tilfeldig tidspunkt. USA ønsker at Iran skal returnere til forhandlingsbordet og håper nyheten om bomben skal fungere som en advarsel til Iran om å ikke boikotte forhandlinger. Hvis Iran ikke returnerer til forhandlinger har USAs utenriksminister Antony Blinken sagt at «da er alle muligheter på bordet».

I august sa sjefen for det israelske forsvaret, Aviv Kohavi, at fremdriften i det iranske atomprogrammet hadde gjort at det israelske forsvaret hadde fremskyndet sine operative planer for et mulig angrep på Iran. Det bekreftet også forsvarsminister Benny Gantz, som sa at Iran bare er måneder unna å kunne utvikle en atombombe.

Fremgangen til det iranske atomprogrammet gjør at israelske ledere om kort tid vil stå overfor et tøft valg, skriver historiker Benny Morris. Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe dem i tide til å få stanset det.

Den nye bomben GBU-72 er dårlig nytt for Iran. Den gjør at deres atomanlegg ikke er trygge – selv under bakken. (Foto: US Air Force)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise