Muhammed-tegninger i Israel og Norge

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en "liten faksimle" av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en «liten faksimle» av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Med faksimilen, som var en illustrasjon til en artikkel fra et internasjonalt nyhetsbyrå, ønsket Jerusalem Post «å la folk forstå hvorfor muslimene raser», gjengir NRK. Det er en lignende begrunnelse norske aviser som Stavanger Aftenblad, Dagbladet og Aftenposten har brukt. Det finnes vel også israelere som har hatt interesse av å se hva som egentlig tente lunten blant muslimene. Mandag fikk de altså se det, på side 6 i Jerusalem Post.

Ulike norske politikere og eksperter sier at det er uheldig og kan øke spenningen i Midtøsten når en israelsk avis trykker tegningene. Det gjelder for eksempel utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), Jon Lilletun (KrF), forsker Frida Nome, ekspert Kari Vogt og Hilde Henriksen Waage.

Kritikk internt i Israel
Også Jerusalem Posts mer venstreorienterte konkurrent Ha’aretz er kritisk til å trykke karikaturene, på generelt grunnlag. Samme dag som Jerusalem Post gjengav faksmilen uttrykte avisen forståelse for at muslimene føler seg krenket i en lederartikkel. Men samtidig som Ha’aretz maner til respekt for religiøse minoriteter, fordømmer avisen sterkt de muslimske opptøyene som har fulgt Muhammed-karikaturene.

Jødehat i arabiske medier
Ha’aretz tar også opp en annen side ved konflikten som kommer lite frem i norske medier.

– Arabiske medier, inkludert den palestinske presse, publiserer en endeløs rekke av tegninger, tv-serier og bøker hvor anti-jødiske figurer står lite tilbake for de skammelige karikaturene og publikasjonene fra nazistenes «Der Sturmer», skriver Ha’aretz. Der Sturmer var nazistenes propagandablad.

Vi kunne ønske at også slikt stoff får oppmerksomhet her hjemme.

Israel ikke verre enn andre
Forsker Frida Nome uttrykker seg forsiktig til Aftenposten: «Jeg tror ikke at det nødvendigvis er noe verre at en israelsk avis trykker tegningene enn at andre gjør det, men det kan føre til kraftige reaksjoner lokalt.»

Det synes vi er kloke ord. Nå har aviser og medier i ca. 20 land publisert Jyllands-Postens første tolv tegninger eller egne tegninger, til dels i langt større målestokk enn Jerusalem Post. I Norge er det ikke bare Magazinet som har trykket tegningene, slik man kunne få inntrykk av når regjeringsmedlemmer uttaler seg. Også Stavanger AftenbladAftenposten og Dagbladet har gjengitt faksmiler, og kanskje andre aviser også. Vi synes at det er betenkelig å kritisere Israel annerledes enn andre. Og vi synes det er å gå for langt når Islam-ekspert Kari Vogt sier til VG:

– Det virker som om Israel her har funnet en ny måte å angripe den muslimske verden på.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise