Muhammed-tegninger i Israel og Norge

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en “liten faksimle” av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Mandag 6. februar 2006 gjengav Jerusalem Post en “liten faksimle” av Jyllands-Postens originale oppslag med de meget omtalte tegningene av Muhammed.

Med faksimilen, som var en illustrasjon til en artikkel fra et internasjonalt nyhetsbyrå, ønsket Jerusalem Post “å la folk forstå hvorfor muslimene raser”, gjengir NRK. Det er en lignende begrunnelse norske aviser som Stavanger Aftenblad, Dagbladet og Aftenposten har brukt. Det finnes vel også israelere som har hatt interesse av å se hva som egentlig tente lunten blant muslimene. Mandag fikk de altså se det, på side 6 i Jerusalem Post.

Ulike norske politikere og eksperter sier at det er uheldig og kan øke spenningen i Midtøsten når en israelsk avis trykker tegningene. Det gjelder for eksempel utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), Jon Lilletun (KrF), forsker Frida Nome, ekspert Kari Vogt og Hilde Henriksen Waage.

Kritikk internt i Israel
Også Jerusalem Posts mer venstreorienterte konkurrent Ha’aretz er kritisk til å trykke karikaturene, på generelt grunnlag. Samme dag som Jerusalem Post gjengav faksmilen uttrykte avisen forståelse for at muslimene føler seg krenket i en lederartikkel. Men samtidig som Ha’aretz maner til respekt for religiøse minoriteter, fordømmer avisen sterkt de muslimske opptøyene som har fulgt Muhammed-karikaturene.

Jødehat i arabiske medier
Ha’aretz tar også opp en annen side ved konflikten som kommer lite frem i norske medier.

– Arabiske medier, inkludert den palestinske presse, publiserer en endeløs rekke av tegninger, tv-serier og bøker hvor anti-jødiske figurer står lite tilbake for de skammelige karikaturene og publikasjonene fra nazistenes “Der Sturmer”, skriver Ha’aretz. Der Sturmer var nazistenes propagandablad.

Vi kunne ønske at også slikt stoff får oppmerksomhet her hjemme.

Israel ikke verre enn andre
Forsker Frida Nome uttrykker seg forsiktig til Aftenposten: “Jeg tror ikke at det nødvendigvis er noe verre at en israelsk avis trykker tegningene enn at andre gjør det, men det kan føre til kraftige reaksjoner lokalt.”

Det synes vi er kloke ord. Nå har aviser og medier i ca. 20 land publisert Jyllands-Postens første tolv tegninger eller egne tegninger, til dels i langt større målestokk enn Jerusalem Post. I Norge er det ikke bare Magazinet som har trykket tegningene, slik man kunne få inntrykk av når regjeringsmedlemmer uttaler seg. Også Stavanger AftenbladAftenposten og Dagbladet har gjengitt faksmiler, og kanskje andre aviser også. Vi synes at det er betenkelig å kritisere Israel annerledes enn andre. Og vi synes det er å gå for langt når Islam-ekspert Kari Vogt sier til VG:

– Det virker som om Israel her har funnet en ny måte å angripe den muslimske verden på.

 

Forrige artikkelEn religiøs konflikt
Neste artikkelDet kunne gått mye værre
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -