Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bråk fra moskeer

Minaret ved Al-Aqsa moskéen i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Minaret ved Al-Aqsa moskéen i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Kan teknologi regulere lydnivået på muslimske bønnerop automatisk, slik at nattesøvnen til folk i nabolaget ikke blir forstyrret?

I den muslimske verden har tradisjonelt en religiøs tjenestemann, en muezzin, stått i minareten (tårnet) i moskeen og ropt de troende til bønn på de fastsatte tidene i døgnet. Det har jo da gitt så mye lyd i nabolaget som den menneskelige stemmen var i stand til å skape.

Men etter at forsterkere og høyttalere ble oppfunnet og tatt i bruk, kan ropene til bønn fungere som en ganske kraftig støyforurensning i et ganske stort område rundt moskeen, særlig hvis noen i moskeen er ute etter å vise at de kan dominere.

Noen steder på Vestbredden har jødiske bosettere dette problemet. Kraftige bønnerop virker forstyrrende, særlig når de kommer på tider av døgnet da mange forsøker å sove. Lederne for bosetningen klager da gjerne til israelske myndigheter, som bringer klagen videre til de palestinske myndighetene. Det fører ofte til at muezzinen skrur lyden ned i første omgang. Men etter noen uker er det ofte tilbake til det plagsomme nivået.

Nylig innkalte den israelske hæren et møte med tekniske eksperter. Forslaget fra møtet er å montere et system som måler lydnivået fra høyttalerne, og som automatisk justerer volumet ned hvis det er høyere enn en fastsatt grense.

Dersom dette skal gjennomføres i større skala, er det avhengig av at de palestinske myndighetene samarbeider med israelerne. Mange israelere tror at et slikt samarbeid vil gå greit. For også palestinere flest ønsker å sove om natten.

Dersom systemet virker, kan det også brukes for muslimene i Israel. For der foreligger nå et lovforslag i Knesset (fra Israel Beiteinu) om å forby fullstendig å forsterke bønneropene. Dette forslaget er foreløpig blitt lagt på is. Men et rimelig kompromiss om lydstyrken burde være lettere å få til.

Et slikt system kunne sikkert være aktuelt mange andre steder i verden også.

Kilde: En artikkel av Chaim Levinson på haaretz.com 18. januar 2012.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart