Er det Muhammeds skyld at muslimske land står tilbake for vestlige land?

Er det helt eller delvis Muhammeds skyld at den muslimske verden er blitt liggende etter Vesten i utvikling? Aftenposten-journalist Halvor Tjønn stilte kardinalspørsmålet og leverte fakta, men var forsiktig med å trekke bastante konklusjoner.

Halvor Tjønn, utenriksmedarbeider i Aftenposten, holdt foredrag i MIFF Drammen tirsdag 2. oktober 2012. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Halvor Tjønn, utenriksmedarbeider i Aftenposten, holdt foredrag i MIFF Drammen tirsdag 2. oktober 2012. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Tirsdag 2. oktober holdt Halvor Tjønn foredrag i MIFF Drammen. Til daglig er Tjønn utenriksmedarbeider i Aftenposten. Han har tidligere jobbet som korrespondent i Moskva, og er utdannet faghistoriker. Ifjor kom hans bok Muhammed – slik samtiden så ham, og foredraget i Drammen hadde samme tittel.

 

Dyp kulturell kløft

Tjønn begynte med å påpeke hvor viktig det er å få kunnskap om islam, og ikke minst hvordan religionen ble til på den arabiske halvøya på 600-tallet. De siste tiårene er verden blitt mye mindre, og mange muslimer har kommet til Norge. Senest i september fikk vi en ny voldsbølge i muslimske land mot vestlige mål.

Det er en dyp kulturell kløft mellom den islamske verden og Europa, påpekte Tjønn. Han viste kart som indikerer at demokrati nesten ikke er eksisterende i den muslimske delen av verden, at muslimske land er dårlig på religionsfrihet og har utbredt korrupsjon. Han nevnte også framveksten av den islamske, globale terroren på 1990- og 2000-tallet, et fenomen uten sidestykke etter andre verdenskrig. Det har også vært andre lokale terrorbevegelser, men den islamske terrorbevegelsen er global og baserer seg på å begå massemord.

 

Historiske kilder

Er det slik at den islamske verden har sine helt spesielle problemer? Er det helt eller delvis Muhammeds skyld at den muslimske verden er blitt liggende etter Vesten i utvikling? Ble det nedgravd noe i islamsk åndelige fundament som har gjort at moderniteten ikke har vunnet fram?

– For å svare på dette må vi gå til kildene om Muhammeds liv, understreket Tjønn. Det er det han har gjort i sin bok. Over 500 sider henter han fram essensen i det historikerne Ibn Ishaq, al-Tabari og al-Waqidi fortalte om Muhammed i de to første århundrene etter at han levde.

Muhammed - slik samtiden så ham koster nå kun kr. 179,- som pocketutgave.
Muhammed - slik samtiden så ham koster nå kun kr. 179,- som pocketutgave.

– Jeg ønsket at disse historikerne skulle kunne kjenne seg igjen i min gjenfortelling, sa Tjønn.

I sitt foredrag gjennomgikk Tjønn episoder fra Muhammeds liv. En god del av dette trakk han fram i sin artikkel Krigerprofet og religionsstifter i Aftenposten 10. februar 2006. Tjønn påpekte at det finnes mye uvitenhet om temaet i Norge.

De omlag 40 deltakerne på MIFF Drammens møte forstod nok også at de trengte å vite mer. Bøkene Tjønn hadde med seg ble revet bort.

Bestill boken Muhammed – slik samtiden så ham på torget.miff.no.

 

Forrige artikkelIsrael roser nye EU-sanksjoner mot Iran
Neste artikkelIDF trapper opp cyberkrigen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.