Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

PST advarer mot Irans forsøk på å skaffe masseødeleggelsesvåpen

PST-sjef Benedicte Bjørnland. (Foto: PST, flickr)
PST-sjef Benedicte Bjørnland. (Foto: PST, flickr)
Benedicte Bjørnland (bildet), sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), påpeker at Iran driver "ulovlig anskaffelsesvirksomhet til støtte for produksjon av masseødeleggelsesvåpen".

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la 4. februar fram sin åpne trusselvurdering.

Det er fortsatt slik MIFF har påpekt tidligere: Norge står overfor fiender med samme ideologi som Israels fiender. Myndighetene i Oslo og Jerusalem har felles sikkerhetsutfordring.

Søkeordet «islamist…» gir 17 treff i trusselvurderingen. Israel er ikke nevnt, men burde blitt nevnt som en viktig strategisk alliert for Norge i kampen mot ekstrem islamisme.

Israels største fiende, Iran, er nevnt som en hovedaktør i PSTs trusselvurdering, og har fått sitt eget avsnitt i oppsummeringen:

«Iran forventes å fortsette som hovedaktør bak ulovlig anskaffelsesvirksomhet til støtte for produksjon av masseødeleggelsesvåpen. Det registres også en økende etterspørsel etter varer og produkter som ikke er underlagt eksportkontroll. I tillegg forventes ulovlig kunnskapsoverføring å fortsette.»

PST er særlig bekymret for Irans forsøk på å skaffe masseødeleggelsesvåpen.

» Norske utdanningsinstitusjoner har de senere årene opplevd en påfallende stor pågang av iranske søkere til fag og teknologiområder som har relevans for utvikling av et våpenprogram. Iran og andre aktører forventes i enda større grad enn tidligere å utdanne sine studenter og forskere ved utdanningsinstitusjoner i utlandet. Bakgrunnen er at det internasjonale ikkespredningsarbeidet de siste årene har resultert i en skjerpelse og stadig strengere praktisering av eksportkontrollregelverket. Egenutvikling av teknologi har dermed blitt viktigere for de landene som ønsker å produsere eller utvikle masseødeleggelsesvåpen.»

Det pågår forhandlinger mellom Iran og det internasjonale samfunnet om landets atomprogram. Dette har ikke ført til noen nedgang i antall skjulte anskaffelsesforsøk mot norske virksomheter, skriver PST. «Forhandlingene har også skapt et feilaktig inntrykk hos norske bedrifter av at eksportrestriksjonene på flerbruksvarer til Iran er blitt lempet på.»

PST skriver at Russland og Iran forsøker å endre Norges støtte til internasjonale sanksjoner, «samt å undergrave og omgå praktiseringen av disse sanksjonene i Norge».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart