– Velkommen til tredje verdenskrig

Hvorfor ble Paris rammet?

Israelere viser solidaritet med Frankrike på Rabin-plassen i Tel Aviv etter terrorangrepet. (Foto: Miriam Alster, Flash90)
Israelere viser solidaritet med Frankrike på Rabin-plassen i Tel Aviv etter terrorangrepet. (Foto: Miriam Alster, Flash90)

– Det er tid for å innse at vi er midt inne i tredje verdenskrig, skriver den israelske forsvarseksperten Ron Ben-Yishai. Han er mangeårig journalist og kommentator i Yedioth Aharonoth, Israels nest største avis.

– Dette er en krig mellom jihadist islam og vestlig sivilisasjon, en krig mellom radikal islam og alle de som nekter å bøye seg for dets verdier og politiske krav, fortsetter Ben-Yishai.

I fortsettelsen av tredje verdenskrig forventer han å se amerikanske, britiske og franske divisjoner og stridsvogner som kjemper i Syria og Irak, men også sikkerhetssamarbeid ved grensestasjoner og med spesialstyrker fra Belgia, Frankrike og Tyskland til Filippinene, Kina og Russland. Krigen vil rase i Middelhavet og med bombing av konsentrasjoner av IS- og al-Qaida krigere i Asia og Afrika.

– Det er slik tredje verdenskrig vil se ut, og Israel har vært en del av denne krigen en stund allerede, skriver Ben-Yishai.

 

Frankrike i front

For tre uker siden rammet IS et russisk passasjerfly i Sinai. 13. november slo de til i Paris. Bakgrunnen for angrepene er de samme. Terrorgruppen er på vikende front i Syria og Irak, og vil derfor slå tilbake mot sine fiender på deres hjemmebane.

– IS og al-Qaida foretrekker å ramme Europa fordi det blir sett på som kjerneområdet til kristendommen og islamistiske, fundamentalistiske organisasjoner ser fortsatt på Europa som hjemlandet til korsfarerne. Akkurat som tidligere, mener de, kjemper Europa en religiøs og kulturell krig mot islam. Frankrike og Paris ble valgt som mål fordi Frankrike har stått i fronten i den kulturelle og religiøse kampen mot radikal islam. Det er også det enkleste målet å ramme, skriver Ben-Yishai.

Frankrike symboliserer alt det som radikal islam er redd for. Frankrike har innført forbud mot hijab på offentlige steder, fransk høyesterett har tillatt Charlie Hebdo å publisere karikaturer av profeten Muhammed og Franrikes president Francois Hollande avviste nylig kravet om å unnlate alkoholservering under en æresmiddag for Irans president Rouhani.

– Alt dette er utfordringer mot jihadistene som ingen andre land i Vesten har våget å komme med. Så det er hovedårsaken til at Franrike sørger etter drapene på minst 129 mennesker, mener Ben-Yishai.

Frankrike har den største muslimske minoritetsbefolkningen i Europa, og mange av de unge blir radikaliserte. På grunn av åpne grenser, og på grunn av stor våpenstrøm fra Nord-Afrika inn i Europa, kan radikale islamister operere med stor grad av frihet mellom Frankrike og andre land hvor det finnes grupper av radikaliserte islamister.

 

Retten til liv

Ben-Yishai mener kompleksiteten i angrepet betyr at angrepet har vært planlagt i flere måneder. Han mener Europa må være forberedt på nye angrep. Og for å kunne avverge angrepene, kreves det tøffe tiltak.

– Hittil har EU-landene foretrukket, og man kan ikke fordømme dem for det, statsborgernes individuelle rettigheter framfor forsvarskampen mot terror. Nå må Europa, og spesielt Frankrike, forstå at den mest betydningsfulle individuelle rettigheten er retten til liv, skriver Ben-Yishai.

I kampen mot terror vil Europa ha mye å lære av Israel, ikke minst med tett samarbeid mellom mobile reaksjonsstyrker og operative etterretningsstyrker.

– Verdenskrigen mellom morderiske, fundamentalistiske islam og vestlig sivilisasjon – og grunnleggende sett mot alle og enhver som ikke er muslim – vil måtte kjempes uten kompromiss og helhjertet på land, i luften og på sjøen. Brussel liker det nok ikke – men vi er alle i samme båt. Og nei, den pågående terrorbølgen har ingenting å gjøre med “okkupasjonen av Palestina”, avslutter Ben-Yishai.

Forrige artikkelHadde terrorangrep mot jødisk supermarked “en slags form for mening”?
Neste artikkelHer synger flere tusen israelere Frankrikes nasjonalsang
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.