– Skal du gå til angrep mot terrorist må du være “så hensynsløs som mulig”

Sitatet er ikke fra en “høyreekstrem israelsk bosetter”, men en representant for norske myndigheter…

- Om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet, sier seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Aftenposten. (Foto: Nasjonal sikkerhetsmyndighet)
- Om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet, sier seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Aftenposten. (Foto: Nasjonal sikkerhetsmyndighet)

26. november presenterte Aftenposten tips fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet om hvordan du bør reagere under et terrorangrep. Rådene er mer detaljert beskrevet i en veiledning i sikrings- og beredskapstiltak mot tilsiktede uønskede handlinger som Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet utga i september.

I årevis har norske politikere, akademikere, diplomater og journalister belært israelere i hvordan de bør reagere mot terror. Israelere bør vise tilbakeholdenhet. Israels regjering må ikke tro at terror kan overvinnes militært. Israelsk politi må for all del ikke bruke overproporsjonal makt. Israelske soldater må ikke bruke alle midler som står til deres rådighet. Israel må passe seg for kollektiv avstraffelse. Det er “oppsiktsvekkende” at palestinske menn som prøver å drepe jøder med kniv blir skutt og drept. Slik har omkvedene vært.

 

En annen tone

Når terror truer Norge og Europa, er tonen en annen.

“Første prioritet er å prøve å rømme. Klarer du ikke det, skal du prøve å gjemme deg. Er heller ikke det mulig, bør du heller angripe terroristene enn å forholde deg passiv,” innleder Aftenposten. Konteksten er selvsagt hva en enkeltperson skal gjøre dersom han eller hun kommer i en terrorsituasjon.

Aftenposten skriver:

“Men om du er i en situasjon hvor det er en terrorist som allerede har skutt folk, og du hverken kan rømme eller gjemme deg, anbefaler både britiske og amerikanske myndigheter at du ikke skal forholde deg passiv. Angrep er da det beste forsvar:

Det står om livet ditt, og derfor skal du bruke all makt du klarer for å uskadeliggjøre, og i ytterste konsekvens drepe angriperen. Ifølge norsk lov har du faktisk lov til å drepe i tilfeller hvor du ikke har noen annen mulighet for å forsvare deg selv eller andres liv og helse.

Du kan se deg om etter tunge gjenstander som kan brukes, for eksempel et brannslukkingsapparat. Et annet velkjent triks er å bruke en penn mot øyet til angriperen.”

 

Ville brukt “alle midler”

Aftenposten intervjuer seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

“- Om du skal gå til angrep, hvordan skal du gjøre det?

– Dette er kun siste utvei, men du skal i tilfelle være så hensynsløs som mulig [MIFFs uthevning]. Det holder ikke å slå med flat hånd for å si det sånn.

– Hva om du aldri har trent på noe slikt?

– Det hjelper helt klart å ha trent. Men når det er sagt – om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet.”

Norge står overfor den samme hovedtrussel som Israel – voldelig islamisme. Det er tydelig at norske myndigheter gjør seg klar til å bekjempe trusselen på samme måte som Israel har gjort. Både de velmente og de nedlatende formaningene til Israel vil det kanskje bli færre av?

Forrige artikkelPA stenger Hamas-TV på Vestbredden
Neste artikkelTo knivterrorister gikk til angrep tirsdag formiddag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -