Reuven Rivlin inviterte jødiske og muslimske ledere for å skape dialog

Målet var å fremme sameksistens og å kjempe mot religiøs vold. - Man skaper fred mellom folk med ulike perspektiv, sier David Makovsky.
Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)
Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Knesset)

Samme dag som UNESCO vedtok en resolusjon om Tempelplassen, valgte Israels president å være vert for et interreligiøst møte. Torsdag kveld kom en rekke jødiske og muslimske ledere, deriblant den sefardiske sjefsrabineren i Israel og presidenten for den palestinske sharia-domstolen. Det uvanlige møtet hadde som mål å skape en felles innsats mot religiøs vold, og for å fremme fred og sameksistens, forteller New York Times.

De palestinske religiøse lederne nektet å bli fotografert og nevnt med navn i offisielle referater. Dermed er det ingen visuell dokumentasjon på møtet. Det virket som om de håpet på at møtet kom til å forbli under radaren.

Verten for møtet, Reuven Rivlin, beskrev hendelesen i en uttalelse som «viktig og betydningsfullt – kanskje det viktigste møtet som kunne blitt arrangert i disse dager.»

– Vi mener at bevisste drap eller forsøk på å drepe uskyldige er terrorisme, om det er begått av muslimer, jøder eller andre, sa deltakerne i en annen uttalelse. Derfor oppfordrer vi våre to folk å jobbe for å oppnå rettferdig fred, gjensidig respekt for menneskeliv og status quo på helligsteder, i tillegg til å utrydde religiøst hat, avsluttet de.

Møtet skulle egentlig ha funnet sted på mandag, men ble utsatt etter at en palestinsk mann fra Øst-Jerusalem angrep sivile med skytevåpen dagen før. President Rivlin brukte dagen på å besøke terrorofrenes familier. Angrepet ble utført med både nasjonalistisk og religiøs motivasjon, slik som de fleste voldelige terrorangrepene Israel har opplevd.

Resolusjonen som ble vedtatt av UNESCO angående Tempelplassen i går, skapte kritikk og sinne i Israel fordi ordbruken i dokumentet unngikk å nevne jødenes tilhørighet til det hellige stedet. Både Rivlin og Israels statsminister Netanyahu fordømte resolusjonen.

Møtet som Rivlin holdt var et resultat av flere måneders forhandlinger og dialog arrangert av Washington Institute for Near East Policy i USA.

– Når vi ser en fullstendig vranglås på det politiske nivået, ser vi etter måter å påvirke folkemeningen på begge sider, forteller David Makovsky fra Washington Institute for Near East Policy. Religiøse ledere har kanskje ikke makt, men de har stor påvirkningsevne, sier Makovsky.

Videre understreker Makovsky at torsdagens møte bare er en begynnelse. Han håper et nytt møte kan holdes i Ramallah på Vestbredden.

Sjeik Mahmoud Habbash, president for den palestinske sharia-domstolen og rådgiver for islamske saker hos Mahmoud Abbas, var den eneste palestinske lederen som oppga navnet sitt i uttalelsen. Allikevel nektet han å avgi kommentar da han ble oppringt av New York Times. Habbash, som har vært Hamas-medlem fram til 90-tallet, har virket mindre forsonlig under sine prekner på palestinsk TV de siste månedene. I et tv-klipp oversatt til engelsk av Palestinian Media Watch, fornekter han at det noen gang har eksistert et jødisk tempel på Tempelplassen.

-Problemet mellom oss og dem er ikke religiøst, og det handler ikke om vår historiske bakgrunn, sa Habbash under prekenen i juni. Problemet er at de er tyver som stjal landet, og som vil stjele historien.

Makovsky er klar over disse uttalelsene og mener at om det ikke hadde vært et problem, hadde det ikke vært nødvendig å samle disse menneskene. – Man skaper fred mellom folk som har forskjellige perspektiv, sa Makovsky.

Habbash mente at han ikke uttalte seg om jøder under prekenen hans, og understrekte at de ikke har problemer med jøder, men med den israelske «okkupasjonen». – Så lenge okkupasjonen fortsetter, kommer vi til å kjempe til vi oppnår vår uavhengighet, sa Habbash i telefonintervjuet.

Utenom Habbash var også flere jødiske åndelige ledere tilstede under møtet hos Rivlin. Blant annet deltok to rabbinere fra Har Etzion, sammen med Israels sefardiske sjefsrabbi.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise