Terroristene motiveres av håp

Nøkkelen til å beseire islamistisk terror er å overbevise jihadistene om at endens tid ikke er inne, skriver Gershon Hacohen.

Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).

Vi blir fortalt at islamistiske terrorister motiveres av fortvilelse. De som lokkes til væpnet jihad bor i mislykkede land med økonomisk stagnasjon eller de blir offer for «utenforskap» i vestlige land. Den pensjonerte israelske generalmajor Gershon Hacohen gir dem som hevder dette delvis rett, men bare delvis.

Håp er også et motiv for terroristene, påpeker Hacohen i en artikkel 19. september. Jihadistene tror at deres time er kommet.

– I motsetning til vanlig tankegang verdsetter jihadistene liv, og de ofrer ikke sitt liv på en lettvint måte. Deres herliggjøring av død skriver seg fra hvor betydningsfull de mener tiden de lever i er, skriver Hacohen. Flere av de islamistiske terrorgruppene tror at de lever i endens tid, hvor dørene til gjenoppretting av et sterkt kalifat eller islams verdensherredømme skal åpne seg.

Denne tankegangen blir styrket av at de vestlige samfunn, i øynene til mange muslimer, er i forfall og tilbakegang. De ser lave fødselstall og en stadig eldre befolkning. Ingen barn betyr ingen framtid, ingen arbeidsstyrke og ingen militær mobiliseringsstyrke. De ser stater med svekket suverenitet, som blant annet har sitt handlingsrom redusert av at «menneskerettigheter», som islamistene ikke opplever seg bundet av, trumfer alle beslutninger. Vestens økende motvilje mot å bruke militær makt blir også tolket som et svakhetstegn. De fleste vestlige land har gått bort fra allmenn verneplikt og redusert sin militære kapasitet.

– Det er Vestens svakhet som styrker håpet til terroristene, skriver Hacohen.

– Vi må endre vår måte å leve på som gjør det klart for fienden at deres time ikke ennå har kommet. Det vil ikke endre målet til de radikale jihadistene, men med utgangspunkt i at de tar hensyn til realitetene, kan det få dem til å utsette den voldelige kampen til en annen dag, konkluderer generalmajoren.

Forrige artikkelSender redningsmannskaper til Mexico
Neste artikkelSunnaas sykehus fikk israelsk gå-robot
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.