Terroristene motiveres av håp

Nøkkelen til å beseire islamistisk terror er å overbevise jihadistene om at endens tid ikke er inne, skriver Gershon Hacohen.
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Vi blir fortalt at islamistiske terrorister motiveres av fortvilelse. De som lokkes til væpnet jihad bor i mislykkede land med økonomisk stagnasjon eller de blir offer for «utenforskap» i vestlige land. Den pensjonerte israelske generalmajor Gershon Hacohen gir dem som hevder dette delvis rett, men bare delvis.

Håp er også et motiv for terroristene, påpeker Hacohen i en artikkel 19. september. Jihadistene tror at deres time er kommet.

– I motsetning til vanlig tankegang verdsetter jihadistene liv, og de ofrer ikke sitt liv på en lettvint måte. Deres herliggjøring av død skriver seg fra hvor betydningsfull de mener tiden de lever i er, skriver Hacohen. Flere av de islamistiske terrorgruppene tror at de lever i endens tid, hvor dørene til gjenoppretting av et sterkt kalifat eller islams verdensherredømme skal åpne seg.

Denne tankegangen blir styrket av at de vestlige samfunn, i øynene til mange muslimer, er i forfall og tilbakegang. De ser lave fødselstall og en stadig eldre befolkning. Ingen barn betyr ingen framtid, ingen arbeidsstyrke og ingen militær mobiliseringsstyrke. De ser stater med svekket suverenitet, som blant annet har sitt handlingsrom redusert av at «menneskerettigheter», som islamistene ikke opplever seg bundet av, trumfer alle beslutninger. Vestens økende motvilje mot å bruke militær makt blir også tolket som et svakhetstegn. De fleste vestlige land har gått bort fra allmenn verneplikt og redusert sin militære kapasitet.

– Det er Vestens svakhet som styrker håpet til terroristene, skriver Hacohen.

– Vi må endre vår måte å leve på som gjør det klart for fienden at deres time ikke ennå har kommet. Det vil ikke endre målet til de radikale jihadistene, men med utgangspunkt i at de tar hensyn til realitetene, kan det få dem til å utsette den voldelige kampen til en annen dag, konkluderer generalmajoren.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise