Hetebølge skaper problemer i Israel

Israelere og turister trives på stranda i Tel Aviv (Foto: Geir Knutsen)
Israelere og turister trives på stranda i Tel Aviv (Foto: Geir Knutsen)

Siden torsdag 30. juli har en hetebølge rammet Israel med temperaturer godt over 40 grader Celsius. Jerusalem Post skriver at Israels meteorologiske institutt hadde målt en dag-temperatur på 49,3 grader Celsius i Kibbutz Gilgal i Jordan-dalen og natt-temperatur på mellom 33 og 35 grader flere steder i nærheten av Dødehavet.

Nettavisen The Times of Israel meldte på søndag at 164 personer hadde fått behandling av Magen David Adom (tilsvarende Røde Kors) på grunn av varmen innen søndag kveld. Over 80 av dem hadde besvimt og 14 led av dehydrering. Disse tallene er unormale for Israel, selv på denne tiden av året.

Magen David Adom (MDA) ga følgende uttalelse: – For å unngå dødsfall kommer vi med en sterk henstilling til befolkningen om å ta MDAs anbefalinger på alvor. Ta spesielt hensyn til den mer sårbare delen av befolkningen, det vil si eldre og barn. Sørg for at de får nok drikke og oppholder seg i skyggen eller der det er klimaanlegg.

Fra stranda i Tel Aviv søndag 2. august 2015 (Foto: Geir Knutsen)
Fra stranda i Tel Aviv søndag 2. august 2015 (Foto: Geir Knutsen)

I tillegg til problemene skapt av varmen har også brannvesenet vært nødt til å kjempe mot en skogbrann vest for Jerusalem. Flere hundre beboere ble evakuert fra bydelen Ein Kerem og moshav Even Sapir mens over 30 lag av brannmenn kjempet mot flammene. I tillegg ble åtte fly tatt i bruk for å slukke brannen. Tre brannmenn fikk behandling for å ha pustet inn røyk.

I en kort periode stengte politiet hovedveien mellom Jerusalem og Tel Aviv ettersom flammene nærmet seg biltrafikken.

Det israelske elektrisitetsverket (IEC) informerte om at strømforbruket har skutt i været under hetebølgen og at forbruket tærer kraftig på kapasiteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-De uvanlige værforholdene kan gi forstyrrelser i strømnettet. Kombinasjonen av støv og lokal nedbør kan forårsake kortslutning. Hvis strømforbruket fortsetter på dette høye nivået og det oppstår tekniske problemer, kan det i verste fall føre til strømbrudd, meldte IEC.

Den israelske værmeldingstjenesten forventer at hetebølgen vil fortsette resten av uken, men at temperaturen og luftfuktigheten ikke vil bli så høy som den var på søndag.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag