Bøndene på Golan “tørster” etter regn

Den lengste tørkeperioden i Israels historie kan få store konsekvenser for bøndene på Golanhøyden.

Tørken i Israel har ført til at fossen Nachal Saar på Golanhøyden har tørket inn. (Skjermbilde fra Yedioth Ahoronot).

De siste åtte månedene har det ikke kommet en eneste dråpe regn i Nord-Israel. Forrige gang det regnet var i april. Det betyr at årets sommer er “den lengste i landets historie.” Det skriver Yedioth Aharonoth.

Mange vannreservoarer, elver og bekker på Golan-høyden er nå tomme.

Det varme været og mangelen på regn betyr at mange bønder nå må bruke av de siste vannreservene, og åpne opp sprinkler- og dryppvanningsanlegg for å redde avlingene. Det er uvanlig på denne årstiden.

Videoen viser hvordan tørken nå preger Golan.

– Vi er dessverre blitt nødt til å forberede oss på at hvert år vil bli et tørkeår inntil vi ser det motsatte. Det normale er at vi ikke vanner jordene i løpet av oktober og november, men i år har vi ikke hatt noe annet valg. Frukt og grønnsaker som oliven, epler og kiwi er nå helt avhengig av vanning, sier Eitan Sadeh.

Han er direktør for organisasjonen som har ansvaret med å forsyne vann til gårdene på Golan.

Den største reservoaret, kalt “Bnei Israel”, ligger øst for Genesaretsjøen mellom tettstedene Haspin og Nov på grensen til Syria. Det inneholder nå bare 300.000 kubikkmeter med vann, mens det normale på denne tiden av året har vært mange millioner kubikkmeter vann.


– Drømmen for oss bønder er å ha så mye vann at vi ikke vet hva vi skal bruke det til. Det er vårt håp, men i virkeligheten er vi forberedt på at dette vil bli enda et år med tørke, avslutter en bekymret Sadeh.

Forrige artikkelSå mye ble ødelagt av brannene
Neste artikkelSeks kommentarer til Kirkens Nødhjelps rapport om syriske og irakiske minoriteter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.