Takket Israel for hjelp mot landminer

Colombias president Juan Manuel Santos takket Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu i møte med Colombias president Juan Manuel Santos. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Benjamin Netanyahu i møte med Colombias president Juan Manuel Santos. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er på en rundreise i Sør-Amerika. Onsdag besøkte han Colombia og ble tatt imot av landets president Juan Manuel Santos i hovedstaden Bogotá. Fjorårets fredsprisvinner takket Israel for å jobbe for fred fred i landet sitt og trakk spesielt fram innsatsen mot landminer, skriver Times of Israel.

– Israel er en venn og alliert av Colombia og har i den siste tiden vært en stor samarbeidsparter i oppbygging av fred i vårt land. Dere har tilbudt oss hjelp på flere områder, som for eksempel noe som er veldig humanitært, fjerning av landminer, fortalte Santos på en felles pressekonferanse med den israelske statsministeren.

Som en konsekvens av den 52 år lange borgerkrigen som har herjet landet, er Colombia det landet i verden med nest mest landminer, etter Afghanistan.

– Vi jobber med å endre denne skammelige situasjonen, forklarte Santos.

Mellom 1990 og 2015 ble mer enn 11.400 mennesker drept eller såret i Colombia på grunn av miner eller udetonerte eksplosiver. Det israelske forsvarsdepartementet tok i 2016 imot en delegasjon av colombianere for opplæring i minerydding i Israel.

Etter den historiske fredsavtalen mellom regjeringen og Farc-gerilijaen i 2016 ble det opprettet et eget departement for gjennoppbygging av landet. Departementet har 200 infrastrukturprosjekter i sin portefølje. Israel ønsker å bli involvert i flere av dem.

– Vi er begeistret over mulighetene som har oppstått etter at konflikten har tatt slutt, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og pekte på at Israel og Colombia kan samarbeide på landbruk, vannforsyning, turisme, cybersikkerhet og andre punkter.

Også Colombias president ønsker å styrke forholdet mellom de to landene.

– Ditt land, Israel, er verdensledende når det kommer til innovasjon. Vi liker å si at colombianere er fødte innovatører. Men hvis vi kan lære av dere hvordan vi kan kanalisere denne innovasjonen til framgang, så vil vi kunne lykkes i mye større grad.

Under Santos’ ledelse har Colombia blitt en av Israels næreste allierte i Sør-Amerika. Nesten 100 israelske selskaper operer i landet og i 2016 nådde den bilaterale handelen mellom Israel og Colombia nesten 4,6 milliarder kroner.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise