Home Israels opprettelse Uavhengighetskrigen pågår ennå

Uavhengighetskrigen pågår ennå

Israel kjemper fortsatt for sin uavhengighet, mener strategiminister Moshe Ya’alon. Han har gitt et større intervju til Jerusalem Post i forbindelse med Israels uavhengighetsdag 20. april.

Ya’alon er en av de mest innflytelsesrike medlemmene i Netanyahu-regjeringen, og er medlem av det indre kabinettet som fatter vedtak i viktige diplomatiske og militære spørsmål. Før han ble politiker, hadde Ya’alon en suksessfull militær karriere som ble avsluttet i stillinger som militær etterretningssjef, sjef for sentralkommandoen og forsvarssjef.

Endret syn etter Oslo
Ya’alon er selv et godt eksempel på hvordan mange israelere har endret syn på fredsprosessen de siste 20 årene.

– Jeg pleide å tenke at løsningen var land for fred, til jeg ble leder for den militære etterretningen og så ting på nært hold. Da utviklet tankegangen min seg, sier Ya’alon.

Men det er et flertall blant israelere som ønsker adskillelse fra palestinerne, innvender journalistene.

– Politisk sett har vi trukket oss ut fra Judea og Samaria [Vestbredden], og fysisk på Gaza-stripen. Netanyahu-regjeringens politikk er at vi ikke ønsker å styre over dem [palestinerne]. Men å ikke styre over dem betyr ikke det samme som en tilbaketrekning til 1967-grensene, som er grenser som ikke kan forsvares, eller at vi må dele Jerusalem for å få skarpskytere fra Hamas inn i Jerusalem, svarer Ya’alon.

Hvorfor er israelsk kontroll over Vestbredden fortsatt nødvendig?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne fornekter jødisk historie
Netanyahu har sagt at han kan akseptere to stater. Ya’alon svarer slik når han får spørsmål om han har gjort det samme:

– Netanyahu har sagt at vi ikke ønsker å styre over dem… Og som han sa på Bar-Ilan universitetet – hvis de til slutt vil anerkjenne jødenes rett til et nasjonalt hjem, at flyktninger ikke skal vende tilbake inn i Israel, at deres politiske enhet vil være demilitarisert og vi får internasjonale garantier for det, og at en avtale vil bety slutt på konflikten – da kan du kalle det hva du vil, en stat – selv et imperium, svarer Ya’alon.

Strategiministeren erklærer vilje til å utvide samarbeidet med de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, men røper at tilliten ikke er den store. Han påpeker at palestinske ledere, inkludert PA-statsminister Salaam Fayyad, fornekter det jødiske folks historiske og religiøse bånd til Israels land.

– For to år siden holdt Fayyad et foredrag i New York hvor han snakket om hvordan Jerusalem er hellig i kristendom og islam. Hvordan er det mulig å fornekte forbindelsen mellom det jødiske folk og Jerusalem? Hvordan? spør Ya’alon vantro.

– De som ikke kjenner detaljene, tror vi er kolonister her. De fornekter at dette var vårt hjem for tre tusen år siden, legger Ya’alon til senere i intervjuet.
Den tidligere forsvarssjefen er ikke mye diplomatisk overfor dem som ønsker å fortsette Oslo-prosessen, og krever at Israel skal gi og gi og gi, uten at palestinerne anerkjenner jødenes rett til et nasjonalt land.

– Disse arbeider etter faseplanen for Israels ødeleggelse, sier Ya’alon.

Han påpeker at PA-president Mahmoud Abbas nektet å støtte en erklæring om “to stater for to folk” i Annapolis i 2007. Forklaringen som ble gitt fra palestinerne, var at det ikke finnes noe jødisk folk, jødedommen er en religion – og hvorfor trenger en religion en stat.

Bosetninger ingen hindring
Ya’alon avviser bestemt tanken om at israelske bosetninger på Vestbredden fikk Oslo-prosessen til å havarere. Han tror Yasser Arafat var villig til å gå med på Oslo-prosessen nettopp på grunn av bosetningene. Arafat så den store innvandringsbølgen av russiske jøder som kom på begynnelsen av 1990-tallet og han så veksten i bosetningene. Da fryktet han at han skulle miste alt, og valgte Oslo-strategien.

Bosetterne trenger heller ikke være noe hinder for fredsløsning i framtiden.
– Hvis det er snakk om sameksistens og fred, hvorfor insisterer palestinerne på at landområdet de mottar skal være etnisk renset for jøder? spør Ya’alon retorisk.

– Hvorfor må disse områdene være Judenrein? Bor ikke araberne her, i Negev og Galilea? Hvorfor er ikke det en del av diskusjonen?

Strategiministeren tror ikke det vil være nødvendig å avvikle en eneste bosetning.

– Jeg vil ikke en gang snakke om tilbaketrekninger fra landområder i en tid hvor tilbaketrekningen fra Libanon styrket Hizbollah og tilbaketrekningen fra Gaza-stripen styrket Hamas i slik en grad at vi har den andre islamske republikk i Midtøsten – den første Iran, og den andre på Gaza-stripen: Hamastan. Det er imot vår strategiske interesse, og imot den strategiske interessen til Vesten, sier Ya’alon.

Støtter bygging i Jerusalem
Ya’alon gjør det også klart at han støtter fortsatt utbygging av jødiske bydeler i Jerusalem.

– Vi kan ikke gi etter på Jerusalem. Hva er Jerusalem? Det er Zion, sier Ya’alon.

Strategiministeren mener Obama-administrasjonen har feiltolket hovedproblemet i Midtøsten-konflikten. Det hvite hus ser på konflikten som en konflikt om landområder. Ya’alon mener hovedproblemet er at palestinerne ikke har godtatt at jødene skal være der i noen slags form.

Washington tror på Abbas – det gjør ikke Jerusalem

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart