Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mannen som nedkjempet myggen

Malariabærende mygg. (Foto: Bindaas Madhavi)
Malariabærende mygg. (Foto: Bindaas Madhavi)
Israel Kligler utryddet malariaen fra det gamle britiske mandatområdet Palestina og skapte med det nytt håp og ny framtidstro blant de jødiske immigrantene.

Times of Israel skriver på Uavhengighetsdagen en artikkel om en av Israels glemte helter. For 92 år siden ankom den unge forskeren Israel Kligler det gamle britiske mandatetområdet. Han skulle raskt være mannen som klarte å snu krigen mot malaria over til fordel for menneskene i området. Kligler spilte en helt avgjørende rolle i kampen mot den dødbringende myggen på 1920-tallet.

Mange hadde mistet sine liv etter å ha blitt stukket av den knøttlille «fienden», som var så ødeleggende for moralen til de jødiske immigrantene. Slik var Kliglers arbeid viktig både for den jødiske immigrasjonen og innsatsviljen hos de som allerede bodde i mandatområdet.

25. april er både Israels uavhengighetsdag (etter solnedgang) og verdens malariadag. Slik er det den perfekte dagen for å minnes en av Israels godt glemte helter.

Fra 633 til 16 behandlinger
Forskningsinstituttet for Malaria, som Kligler var med å starte, fant ut etter lang tids forskning om hvordan man kunne leve med malaria, at en like gjerne kunne forsøke å utrydde skadedyret. Myrer hvor de fant malarialarver ble tømt for vann og sprayet med olje. I vanningskanaler sørget de for at vannstrømmen midlertidig rente i motsatt retning, som igjen gjorde at larvene døde.

Resultatene viste seg umiddelbart. I 1923 ble 633 personer behandlet for malaria. Det neste året var tallet nesten halvert, da 347 mennesker mottok behandling. I 1928 var tallet bare 16.

– Bidrag til hele verden
I 1925 var en delegasjon fra Folkeforbundets helseorganisasjon – WHOs forløper – på besøk i Palestina-mandatet. Det de skrev hjem om malariaarbeidet i området taler sitt tydelige språk:

– Ved å ødelegge pessimisme, øke håpet og ved å gi oss masse nyttige erfaringer, blir dette et nyttig tilskudd i den praktiske kampen mot malaria. Mennene som har utført dette må ikke bare sees på som bidragsytere for den palestinske befolkningen, men for hele verden, skrev delegasjonen.

Intet Israel uten Kligler
Mandatområdet hadde blitt sett på som et svært lite gjestmildt sted så lenge malariamyggen herjet. Men nå var grunnlaget lagt for vekst og bosetning. Da Kligler døde i 1944 hadde sykdommen allerede nærmest blitt utryddet. I 1967 ble Israel erklært fullstendig malariafritt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart