Jødisk påske

Mens kristne feirer sin påske til minne om Jesu død og oppstandelse, feirer jødene påsken slik Jesus selv og hans disipler gjorde: Til minne om at Israels-folket ble befridd fra slaveriet i Egypt for mer enn 3.000 år siden. Det måltidet som kristne kjenner som Jesu nattverdmåltid, var i virkeligheten et jødisk påskemåltid.
Jødisk familie samlet til påskemåltid. (Foto: Jorge Novominsky, Israels turistdepartement)
Jødisk familie samlet til påskemåltid. (Foto: Jorge Novominsky, Israels turistdepartement)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Påske, på hebraisk pesach, er den eldste jødiske festen. Den er både en nasjonal fest, en jordbruksfest og en meget populær familiefest som feires i 7-8 dager hver vår. I Bibelen kalles festen også de usyrede brøds fest. Jødene kaller den også vårfesten. Da våkner naturen til live etter vinteren, og den første byggen blir høstet inn i Israel.

Det usyrede brødet er store, flate kjeks som er laget av bare mel og vann. Dette spesielle brødet spiser jødene hele påske-uken i stedet for vanlig brød. Det er til minne om utreisen fra Egypt, som skjedde så raskt at deigen i ikke rakk å heve seg og brødet måtte bakes i all hast.

Forberedelsene til påske blir husmødrenes store vårrengjøring. Da skal alt vanlig brød ryddes ut av huset. Dette arter seg som en grundig rengjøring, hvor støv og smuler blir fjernet fra skuffer og skap i hele huset. Like før festen begynner skifter man ut spise-redskaper som brukes i den daglige matlagingen. Man har et eget sett spisebestikk m.m. som brukes bare i påsken.

Den jødiske påsken er framfor alt frihetens fest. Jødene var det første folket som hevet frihetens banner i kamp mot undertrykkelse og slaveri. Exodus, utgangen fra Egypt, markerer begynnelsen på jødene som en fri og uavhengig nasjon.

Den sentrale delen av påskefeiringen foregår i hjemmet, hvor familie og venner samles rundt et festlig dekket bord til påskemåltidet, seder. Ordet betyr orden, fordi alt foregår i en bestemt rekkefølge. På bordet ligger matza, det usyrede brødet, begrene til de fire beger vin jødene plikter å drikke for å velsigne festen, levende lys og salt. Jødene minnes forfedrenes slit i Egypt når de dypper persille i saltvann. De minnes slaveriet ved å dyppe bitre urter i en fruktblanding som symboliserer murblandingen i Egypt, hvor de arbeidet som slaver som bygde for egypterne. På fatet ligger et egg og et kjøttbein som symboliserer ofringen i Templet i den perioden jødene var frie til å overholde sin egen religion i sitt eget land. Det er de på sett og vis blitt. Men Tempelet er ikke bygget opp igjen, og på Tempelplassen står det moskéer.

Ifølge jødisk tradisjon er vanlig, gjæret brød i påsken et symbol på synden. På samme måten som en jøde strever for å få ut alt syret brød av hjemmet sitt under påsken, skal en streve for å få synden vekk fra sitt liv. Denne jødiske oppfatningen gir Paulus uttrykk for i 1. Korintierbrev, kapittel 5, vers 8: “Så la oss holde høytid, ikke med gammel surdeig av ondskap og synd, men med renhets og sannhets usyrede brød.” Det var også en annen side ved det symbolske påskebudskapet, spesielt i gamle dager da folk bakte det usyrede brødet selv. I de opptil 18 minuttene det tar å tilberede det usyrede brødet, skal det eltes og knas hele tiden. Det er et symbol på at synd ikke alltid bare er direkte ondskap. Det er farlig nok å unnlate å streve hele tiden med å gjøre det som er godt.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSkutt av sine egne?
Neste artikkelMeningsløs “fredsplan”
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise