Jordbær og halacha

Halacha er jødenes religiøse lover. De bygger på budene i Mosebøkene og resten av det som i kristne bibler blir kalt Det gamle testamentet. Gjennom århundrene har jødene bygd opp en omfattende system av fortolkninger og tilpasninger.

Et forbud i halacha er at det er forbudt for jøder som følger sin religion strengt å spise frukt og grønnsaker som inneholder insekter. Vi har behandlet lignende problemstillinger angående salater i artikkelen Insektfri salat fra Gaza.

Her skal vi se på jordbær. Tidligere var det nok å vaske jordbær i såpevann, så oppfylte de kravene i halacha. Men nå er det blitt vanskeligere. En innsender til ynetnews.com mener det skyldes at det nå brukes mikroskop til å se etter insekter, mens man før så med bare øyne. Men ifølge vår kilde er det blitt mer insekter på jordbærene. I sabbatsåret kan de strengeste ortodokse nemlig ikke spise noe som er dyrket av jødiske bønder. Så da kjøpte de ortodokse sine jordbær av palestinere. I etterkant ble man oppmerksom på at det var flere og andre typer insekter på de palestinske jordbærene, og dette har smittet over på de jødiske. Verken vann eller sprøytemidler har nyttet.

Så foreløpig er jordbær forbudt for de strengt ortodokse jødene. Men det arbeides med en slags boblebad for jordbærene som skal bringe antall insekter ned på et nivå som kan aksepteres.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 2. april 2009.

Forrige artikkelObama ønsker at Israel skal samtale med Syria og PA samtidig
Neste artikkelSyria støtter Hizbollah
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no