Er ikke-ortodokse konvertitter jøder?

Ifølge israelske jøder flest: Ja. Ifølge det israelske ortodokse overrabbinatet: Nei.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Som jødenes frihavn i verden har enhver med jødisk mor rett til å motta statsborgerskap i Israel, uavhengig av om vedkommende er religiøs eller ikke.

Når det gjelder konvertittene, de som i utgangspunktet er “goy” (hedning) men ønsker å bli jøde, er reglene litt mer kompliserte.

Omstridt lovforslag
Slik praksis er i dag har konvertitter som fikk opplæring av ortodokse rabbinere, både i og utenfor Israel, et fortrinn. Kandidatene har i disse tilfellene fulle rettigheter om de søker statsborgerskap og regnes som fullverdige jøder. Men dersom konverteringen blir gjennomført av en ikke-ortodoks rabbiner, er det kun dersom konverteringen har skjedd i utlandet at den kvalifiserer til statsborgerskap.

Et omstridt lovforslag i Knesset i juli ønsket å stramme inn på Israels ortodokse overrabbinats kontroll over konverteringene. Det ville gjøre det vanskeligere for konverterte til reform- og konservativ jødedom å få statsborgerskap. Kun dem som har konvertert til ortodoks jødedom regnes som jøder av rabbinatet.

Dype forskjeller
Dette forslaget satte naturlig nok sinnene i kok hos ledere og rabbinere fra de mer liberale retningene, som er mye mer utbredt i USA og Europa enn i Israel. Lovforslaget truet med å øke avstanden mellom det jødiske samfunnet i USA og jødene i Israel.

Nå hører det med til historien at dette vedtaket aldri ble vedtatt. Men det ble likevel stående som et eksempel på forskjellene mellom verdens to største jødiske blokker. Israels jøders religiøse liv er dominert av et ortodokst lederskap, mens jødene i USA ikke er like opptatt med å ta vare på tradisjonene.

Jo, de er jøder
En undersøkelse som ble bestilt av Departementet for diasporasaker viser at den store majoriteten av jødene i Israel anser ikke-ortodokse konvertitter som jøder. 63 prosent svarte at de var enige i dette, mens rundt 30 prosent stemte imot.

Diasporaminister Yuli Edelstein sa mandag denne uken at han håper funnene vil være med på å bringe de to jødiske samfunnene tettere sammen.

– Kanskje, etter disse funnene, kan vi i det politiske systemet overbevise flere mennesker om at hvem som helst som går gjennom en konvertering i sitt land, etter en reformjødisk eller konservativjødisk plattform, og bestemmer seg for å komme her [til Israel], burde vi forsøke å bringe nærmere i stedet for å skyve dem bort. Om vi ønsker å skape enhet […] burde vi ikke boikotte eller tvinge noen, sa Edelstein.

 

Forrige artikkelGheit: – Liebermans syn er ikke regjeringens syn
Neste artikkelIsrael er sviktet av pressen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no