Påskebrødet matza

Med nye og spennende smakstilsetninger har det usyrede brødet som jødene spiser i sin påskefeiring blitt mer et helårsprodukt.
Tre kvinnelige israelske soldater spiser matza. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Tre kvinnelige israelske soldater spiser matza. (Illustrasjonsfoto: IDF)

I den engelske dagsrevyen på IBA (Israels «NRK») var det tirsdag 15. april et innslag om matza (flertall matzpot), det usyrede brødet som jødene ifølge sin religion spiser i påsken. Først og fremst til selve påskemåltidet, seder. Men også i påskedagene etterpå.

Det innslaget vi omtaler her, tok utgangspunkt i Aron Streit Inc, en familiebedrift som har 40 % av matza-markedet i USA. Tradisjonelt har matza hatt et dårlig rykte med hensyn til smak, noen mener den smaker som papp.

Men de senere år har det skjedd mye på den fronten. Matza kommer nå i en rekke forskjellige utgaver med varierende smak som alle er «kosher for påske», altså som oppfyller de strenge kravene som er satt til usyret brød i påsketiden.

Dette har ført til at stadig flere bruker matza ikke bare i påsken, men også i året ellers. Matza er ansett som både sunnere (færre kjemiske stoffer) og billigere enn vanlig brød. En representant for Streit sier at mens bedriften tidligere solgte 80 % av sine matzot (flertallsformen av matza) til påske og bare 20 % til året ellers, er det nå ca. 50 % av hver.

En av deltakerne i innslaget sa at til selve påskemåltidet, seder (som i 2014 var 14. april) bør man bruke tradisjonelle matzot. Men resten av påsken er det helt greit å bruke mer smakfylte matzot.

 

Relaterte saker:

Jødisk påskefeiring

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTV2 tar oppgjør med Menneskerettighetsrådet
Neste artikkelAntisemittisme i Frankrike
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise