Israel forbereder seg til jødisk nyttårsfeiring

Blant annet stenges alle overgangene til de palestinske områdene.
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den jødiske nyttårsfeiringen, Rosh ha’shanah, begynner søndag kveld og slutter tirsdag kveld. I denne anledning er det store forberedelser før helligdagen begynner. i24news melder at israelske sikkerhetsstyrker kommer til å sørge for at alle overgangene til de palestinske områdene er stengte for å forhindre terrorangrep. Dermed kan ingen palestinere komme inn til Israel, med mindre det er et medisinsk nødstilfelle. Det er vanlig at slike tiltak blir brukt i løpet av jødiske helligdager, men nå er det større grunn til bekymring etter flere angrep mot israelske soldater og politi i september. Ifjor opplevde Israel at høytiden ble preget av mange terrorangrep i blant annet Jerusalem og flere liv gikk tapt.

Israels president, Reuven Rivlin, og den israelske statsministeren, Benjamin Netanyhu, ønsker det nye jødiske året, 5777, velkommen ved å holde sine årlige taler.

Rivlin sa i sin nyttårstale til jøder i utlandet at de burde styrke tilknytingen sin til Israel, melder Yedioth Aharonoth. Jøder i hele verden møter store utfordringer, slik som antisemittisme. Mange jøder føler seg ikke trygge utenfor Israel og vil ikke gå rundt i gatene med jødiske symboler. Rivlin sa derfor at dette er en utfordring som jødiske samfunn i verden møter, og selv om Israel alltid vil være et åpent hjem for jødene, må jøder kunne leve fritt i andre land. Videre sa presidenten at jøder ikke må ta Israel for gitt fordi Israels skjebne er knyttet til jøders skjebne i hele verden. Han oppfordret derfor jøder å komme til Israel og lære å kjenne landet. Rivlin mener at jøder burde støtte hverandre og har en plikt til å passe på hverandre. Til slutt sa Rivlin at en annen utfordring er å styrke båndene mellom de forskjellige sosiale gruppene i Israel. «Det viktigste er å huske på å skape en felles framtid for landet Israel, og dette er en av mine prioriteter som president,» sa Rivlin.

Statsminister Benjamin Netanyahu var særlig optimistisk i sin engelske tale og la vekt på hva Israel har oppnådd dette året, ifølge Times of Israel. Han virket håpefull da han snakket om at Israel kommer til å jobbe for å oppnå fred. I tillegg inkluderte Netanyahu gode ord om Shimon Peres og sa at Peres var en mann som representerte håp. Israels statsminister la til at Israel ønsker å forbedre forholdet med USA og resten av verden, med et fokus på fred. På hebraisk valgte Netanyahu å fokusere på det israelske samfunnet og fortalte at staten kom til å fortsette å bygge og utvikle landet, styrke økonomien og jobbe for å sikre en bedre framtid for folket.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise