I år blir det en jødisk påskefeiring ulik alle andre

Ortodokse rabinnere åpner for at familier skal kunne ha digital kontakten under Sedermåltidet.
For mange blir det i år et spesielt sedermåltid på grunn av koronaviruset. (Foto: Wikipedia)

I en bemerkelsesverdig avgjørelse har fremtredende ortodokse rabbinere gitt tillatelse til at folk kan bruke Zoom, som er et program for videokonferanser, i forbindelse med Sedermåltidet, skriver Jerusalem Post.

Seder er betegnelse på festmåltidet som innleder den jødiske festen pesach. Normalt vil mange i familien være samlet til dette måltidet, men i år vil mange familier være separert på grunn av koronaviruset. Nå kan mange av dem likevel «være sammen» under middagen – i alle fall elektronisk.

Normalt kan ikke religiøse jøder bruke elektronikk under sabatten, men nå har rabbiner Eliyahu Abergil, en høyt respektert lært innenfor jødisk lov, sagt at det vil være mulig å bruke Zoom under visse begrensninger på grunn av «unntaktstilstanden» i verden. Flere rabbinere støtter denne begrunnelsen.

Det er religiøse jøder som har spurt rabbinerne om råd og fått til svar at de kan bruke Zoom under Sedermåltidet hvis de slår på det elektroniske utstyret og Zoom-programmet før høytiden starter.

Mange ortodokse rabbinere forbød bruk av elektronikk på sabatten da strøm begynte å bli vanlig på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Dette forbudet har siden blitt vanlig praksis i hele den ortodokse verden.

At rabbinerne nå tillater bruken av Zoom under Sedermåltidet, selv under de begrensningene som er satt, er dermed en svært oppsiktsvekkende beslutning.

Les mer om det jødiske påskemåltidet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise