I år blir det en jødisk påskefeiring ulik alle andre

Ortodokse rabinnere åpner for at familier skal kunne ha digital kontakten under Sedermåltidet.

For mange blir det i år et spesielt sedermåltid på grunn av koronaviruset. (Foto: Wikipedia)

I en bemerkelsesverdig avgjørelse har fremtredende ortodokse rabbinere gitt tillatelse til at folk kan bruke Zoom, som er et program for videokonferanser, i forbindelse med Sedermåltidet, skriver Jerusalem Post.

Seder er betegnelse på festmåltidet som innleder den jødiske festen pesach. Normalt vil mange i familien være samlet til dette måltidet, men i år vil mange familier være separert på grunn av koronaviruset. Nå kan mange av dem likevel «være sammen» under middagen – i alle fall elektronisk.

Normalt kan ikke religiøse jøder bruke elektronikk under sabatten, men nå har rabbiner Eliyahu Abergil, en høyt respektert lært innenfor jødisk lov, sagt at det vil være mulig å bruke Zoom under visse begrensninger på grunn av «unntaktstilstanden» i verden. Flere rabbinere støtter denne begrunnelsen.

Det er religiøse jøder som har spurt rabbinerne om råd og fått til svar at de kan bruke Zoom under Sedermåltidet hvis de slår på det elektroniske utstyret og Zoom-programmet før høytiden starter.

Mange ortodokse rabbinere forbød bruk av elektronikk på sabatten da strøm begynte å bli vanlig på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Dette forbudet har siden blitt vanlig praksis i hele den ortodokse verden.

At rabbinerne nå tillater bruken av Zoom under Sedermåltidet, selv under de begrensningene som er satt, er dermed en svært oppsiktsvekkende beslutning.

Les mer om det jødiske påskemåltidet.

Forrige artikkelNå stiger korona-dødstallene i Israel
Neste artikkelNRKs nye Midtøsten-korrespondent: – Jeg skal ikke prøve å fylle skoene til Odd-Karsten Tveit
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.