I år blir det en jødisk påskefeiring ulik alle andre

For mange blir det i år et spesielt sedermåltid på grunn av koronaviruset. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en bemerkelsesverdig avgjørelse har fremtredende ortodokse rabbinere gitt tillatelse til at folk kan bruke Zoom, som er et program for videokonferanser, i forbindelse med Sedermåltidet, skriver Jerusalem Post.

Seder er betegnelse på festmåltidet som innleder den jødiske festen pesach. Normalt vil mange i familien være samlet til dette måltidet, men i år vil mange familier være separert på grunn av koronaviruset. Nå kan mange av dem likevel «være sammen» under middagen – i alle fall elektronisk.

Normalt kan ikke religiøse jøder bruke elektronikk under sabatten, men nå har rabbiner Eliyahu Abergil, en høyt respektert lært innenfor jødisk lov, sagt at det vil være mulig å bruke Zoom under visse begrensninger på grunn av «unntaktstilstanden» i verden. Flere rabbinere støtter denne begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er religiøse jøder som har spurt rabbinerne om råd og fått til svar at de kan bruke Zoom under Sedermåltidet hvis de slår på det elektroniske utstyret og Zoom-programmet før høytiden starter.

Mange ortodokse rabbinere forbød bruk av elektronikk på sabatten da strøm begynte å bli vanlig på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Dette forbudet har siden blitt vanlig praksis i hele den ortodokse verden.

At rabbinerne nå tillater bruken av Zoom under Sedermåltidet, selv under de begrensningene som er satt, er dermed en svært oppsiktsvekkende beslutning.

Les mer om det jødiske påskemåltidet.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag