Houthiene med etnisk rensning av de siste jødene i Jemen

Snart vil flere tusen år med jødisk historie i Jemen ta slutt

Flere tusen års jødisk historie i Jemen er like ved å ta slutt. De siste 50-100 jødene i landet utsettes for etnisk rensning. (Foto: @Adulisian)
Flere tusen års jødisk historie i Jemen er like ved å ta slutt. De siste 50-100 jødene i landet utsettes for etnisk rensning. (Foto: @Adulisian)

Houthi-opprørsgruppen (Guds partisaner) i Yemen har arrestert jødene i Kharif-distriktet, som hører under Amran nordvest for Sana’a. Houthiene er i ferd med å gjennomføre en etnisk rensning av de siste jemenittiske jødene i landet. De plyndrer også andre religiøse minoriteter og grupper for penger og verdier, ifølge den egyptiske avisen Al-Mesryoon. Det skriver avisen Jerusalem Post.

Lokale kilder fra Kharif-distriktet kunne fortelle Al-Mesryoon at houthiene hadde samlet jødene og fengslet dem på grunn av deres religion og forsøker nå å presse dem til å forlate landet.


Houthiene har tvunget jødene til å signere avtaler om salg av hjem, jord og eiendeler til Houthi-ledere til en pris de har fastsatt og deretter forlate landet.

Houthiene skal angivelig ha forfulgt de få jødene som er igjen i landet ved å koble fra vann og elektrisitet og forhindre dem i å kjøpe mat. Opprørsgruppen bruker liknende metoder mot ikke-sjiittiske jemenitter og andre religiøse minoriteter, ifølge avisen Al-Mesryoon.

Frem til 1950 var jødene en stor minoritet i Jemen, med flere tusen års historie bak seg. Men da det ikke lengre var sikkert for jødene i Jemen, ble flertallet av dem – omkring 49.000 transporterte til Israel under “Operation Magic Blanket” i 1949-1950. I dag er det kun en håndfull jøder igjen i Jemen som nekter å forlate landet deres. Les MIFFs artikkel om hvordan flere tusen år med jødisk historie fjernes i byen Aden.

Jemens informasjonsminister Moammer al-Iryani sa i 2017 at skjebnen for ​​de omkring 50 gjenværende jødene i landet var ukjent.

I et populært Houthi-slagord sies det blant annet “forbannelse over jødene”.

Artikkelen er skrevet av Rika Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen

Forrige artikkelMyndighetene frykter koronaspredning etter tettpakket demonstrasjon
Neste artikkelIran lover en voldsom reaksjon på en eksplosjon ved et atomanlegg, som angivelig ble utført av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Organisasjonssekretær i Med Israel for fred (MIFF), medlem av MIFFs hovedstyre og leder i MIFF Oslo.