Er ikke-ortodokse konvertitter jøder?

Ifølge israelske jøder flest: Ja. Ifølge det israelske ortodokse overrabbinatet: Nei.

Som jødenes frihavn i verden har enhver med jødisk mor rett til å motta statsborgerskap i Israel, uavhengig av om vedkommende er religiøs eller ikke.

Når det gjelder konvertittene, de som i utgangspunktet er «goy» (hedning) men ønsker å bli jøde, er reglene litt mer kompliserte.

Omstridt lovforslag
Slik praksis er i dag har konvertitter som fikk opplæring av ortodokse rabbinere, både i og utenfor Israel, et fortrinn. Kandidatene har i disse tilfellene fulle rettigheter om de søker statsborgerskap og regnes som fullverdige jøder. Men dersom konverteringen blir gjennomført av en ikke-ortodoks rabbiner, er det kun dersom konverteringen har skjedd i utlandet at den kvalifiserer til statsborgerskap.

Et omstridt lovforslag i Knesset i juli ønsket å stramme inn på Israels ortodokse overrabbinats kontroll over konverteringene. Det ville gjøre det vanskeligere for konverterte til reform- og konservativ jødedom å få statsborgerskap. Kun dem som har konvertert til ortodoks jødedom regnes som jøder av rabbinatet.

Dype forskjeller
Dette forslaget satte naturlig nok sinnene i kok hos ledere og rabbinere fra de mer liberale retningene, som er mye mer utbredt i USA og Europa enn i Israel. Lovforslaget truet med å øke avstanden mellom det jødiske samfunnet i USA og jødene i Israel.

Nå hører det med til historien at dette vedtaket aldri ble vedtatt. Men det ble likevel stående som et eksempel på forskjellene mellom verdens to største jødiske blokker. Israels jøders religiøse liv er dominert av et ortodokst lederskap, mens jødene i USA ikke er like opptatt med å ta vare på tradisjonene.

Jo, de er jøder
En undersøkelse som ble bestilt av Departementet for diasporasaker viser at den store majoriteten av jødene i Israel anser ikke-ortodokse konvertitter som jøder. 63 prosent svarte at de var enige i dette, mens rundt 30 prosent stemte imot.

Diasporaminister Yuli Edelstein sa mandag denne uken at han håper funnene vil være med på å bringe de to jødiske samfunnene tettere sammen.

– Kanskje, etter disse funnene, kan vi i det politiske systemet overbevise flere mennesker om at hvem som helst som går gjennom en konvertering i sitt land, etter en reformjødisk eller konservativjødisk plattform, og bestemmer seg for å komme her [til Israel], burde vi forsøke å bringe nærmere i stedet for å skyve dem bort. Om vi ønsker å skape enhet […] burde vi ikke boikotte eller tvinge noen, sa Edelstein.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise