Flytter fra Jerusalem

Mange jøder flytter fra Jerusalem. Slik har det vært lenge. I fjor ble det satt ny rekord i så måte: 18.000 jøder flyttet fra Jerusalem. Det var 5.200 flere enn i 2003, og 100 flere enn i det tidligere rekordåret, 1999. De fleste som flytter fra byen, er unge jøder - både sekulære og ultra-ortodokse. De fleste flytter ikke så langt, men til steder som Beit Shemesh, Beitar Illit, Ma'aleh Adumim, Modi'in, Mevaseret zion og Givat Ze'ev. Men det også noen som flytter inn i Jerusalem. Nesten 11.400 jøder flyttet inn i byen, en økning på 8.200 fra året før. Det gir en netto utflytting fra byen av jøder på 6.700, omtrent det samme som de fire foregående årene. De fleste som flytter fra Jerusalem, gjør det ikke på grunn av sikkerhetssituasjonen, at de ultra-ortodokse setter mer preg på byen (de har bl. a. ordføreren) eller at andre sektorer blir mer sekulære. Det skyldes heller ikke mangel på kulturtilbud eller dårlig utdanning. Hovedgrunnene er økonomiske: Det er for dyrt å kjøpe et sted å bo, og/eller man får ikke arbeid. Av lignende grunner flytter bare 11 % av nye innvandrere til Jerusalem. Kommunepolitikere i Jerusalem sier at dersom de får mer penger, skal de klare å snu flyttestrømmen. Men hittil har det vært en sterk tendens til at rikspolitikerne lover og lover, men det blir små bevilgninger av det i praksis. Jerusalem er en av de fattigste byene i Israel. Folk i Tel Aviv og andre rikere byer lurer ofte på hvorfor noen velger frivillig å bo i Jerusalem. Men det er en ung, variert og kosmopolitisk by, som mange av innbyggerne er glad i. Kilde: En artikkel av Eetta Prince-Gibson i Jerusalem Post 9. juni 2005.  

Mange jøder flytter fra Jerusalem. Slik har det vært lenge.

I fjor ble det satt ny rekord i så måte: 18.000 jøder flyttet fra Jerusalem. Det var 5.200 flere enn i 2003, og 100 flere enn i det tidligere rekordåret, 1999.

De fleste som flytter fra byen, er unge jøder – både sekulære og ultra-ortodokse. De fleste flytter ikke så langt, men til steder som Beit Shemesh, Beitar Illit, Ma’aleh Adumim, Modi’in, Mevaseret zion og Givat Ze’ev.

Men det også noen som flytter inn i Jerusalem. Nesten 11.400 jøder flyttet inn i byen, en økning på 8.200 fra året før. Det gir en netto utflytting fra byen av jøder på 6.700, omtrent det samme som de fire foregående årene.

De fleste som flytter fra Jerusalem, gjør det ikke på grunn av sikkerhetssituasjonen, at de ultra-ortodokse setter mer preg på byen (de har bl. a. ordføreren) eller at andre sektorer blir mer sekulære. Det skyldes heller ikke mangel på kulturtilbud eller dårlig utdanning. Hovedgrunnene er økonomiske: Det er for dyrt å kjøpe et sted å bo, og/eller man får ikke arbeid. Av lignende grunner flytter bare 11 % av nye innvandrere til Jerusalem.

Kommunepolitikere i Jerusalem sier at dersom de får mer penger, skal de klare å snu flyttestrømmen. Men hittil har det vært en sterk tendens til at rikspolitikerne lover og lover, men det blir små bevilgninger av det i praksis.
Jerusalem er en av de fattigste byene i Israel. Folk i Tel Aviv og andre rikere byer lurer ofte på hvorfor noen velger frivillig å bo i Jerusalem. Men det er en ung, variert og kosmopolitisk by, som mange av innbyggerne er glad i.

Kilde: En artikkel av Eetta Prince-Gibson i Jerusalem Post 9. juni 2005.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVi står ved vårt ord
Neste artikkelIsraeler drept, tenåring skadet i terrorangrep
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise