Jerusalem-modellen flyttes

En av de mest kjente turistattraksjonene i Israel er modellen av Jerusalem slik byen var like før den og templet ble ødelagt i år 70.
Modellen av Jerusalem og templet blir nå flyttet til Israel Museum, like ved siden av bygningen hvor Dødehavsrullene blir oppbevart. (Foto: Conrad Myrland)

 

Modellen ble bygget midt på 60-tallet (mens israelske jøder var avskåret fra å besøke Øst-Jerusalem, som Jordan kontrollerte). Den har vært ved Holyland hotell i Sørøst-Jerusalem og har hatt opptil 300.000 besøkende per år. Det var eieren av hotellet, Hans Kroch, som fikk modellen bygget. Den ble designet av professor Michael Avi Yonah ut fra beskrivelser hos Josefus Flavius og ulike gamle religiøse tekster, og resten var ut fra hva han kunne tenke seg.

Da israelske forskere fikk anledning til arkeologiske utgravinger i Øst-Jerusalem etter Seksdagerskrigen i 1967, fikk de etter hvert en noe endret oppfatning av hvordan byen hadde vært. Man hadde for eksempel trodd at det hadde vært en bro mellom Tempelfjellet og Øvrebyen (hvor det jødiske kvarteret er nå), men utgravingene har vist at det var store trapper. Dette førte til at modellen ble endret.

Flytting
Nå vil eierne av stedet bygge en tårn der hvor modellen står. Den må derfor flyttes. Israel Museum skal overta modellen. Den vil bli saget opp og flyttet til et jorde like ved Bokens helligdom (Shrine of the Book), hvor rester av Dødehavsrullene blir oppbevart. De er fra omtrent samme tid, så mange synes at det passer godt. Det skal også bygges et forskningssenter i det samme området. – Håpet er at modellen vil bli åpnet for publikum på det nye stedet i juni.

Forbedringer
Det er ikke helt avgjort hvilke forbedringer som vil bli gjort i modellen. Topografien til Jerusalem vil bli mer nøyaktig. Modellen vil bli utvidet med Kedrondalen og Hinnoms dal.
Da modellen ble laget, var den vanlige oppfatningen at offentlige bygninger og hjem til velstående hadde takstein. Siden er man kommet til at dette kom noe seinere. Det vil ikke bli endret i modellen, men det vil trolig bli bygd eksempler ved siden av modellen av hvordan det oppfattes nå.

En rekke saker er det usikkerhet om, og de vil neppe bli endret i denne omgangen. I noen tilfeller anser man ikke den nye kunnskapen for å være så viktig at man vil gjøre endringer i modellen. For ved siden av å være en mest mulig vitenskapelig modell, er den også et kunstverk, en visjon som inneholder mange opplysninger man ikke kan vite sikkert. Så mange ønsker at modellen slik den er skal være utgangspunktet, og at den ikke skal endres for mye uten at det foreligger sterke grunner for det.

Kilde: En artikkel i Ha’aretz 20. januar 2006 av Amiram Barkat.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMøter England i EM-kvalifisering
Neste artikkelHamas-seier er frukt av tilbaketrekning
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise