Kampen om Mugrabi-porten

Gangbroen fører til den eneste porten Israel kontrollerer.

Israelske arabere og muslimer over hele verden er i opprør, etter at Israel har startet rekonstruksjon av en gangbro opp til Mugrabi-porten. Etter at Israel erobret området i 1967, beholdt muslimene kontroll over Tempelplassen og nesten alle portene inn til plassen. Israel kontrollerer bare Mugrabi-porten. Hvem som skal kontrollere porten ser ut til å være kjernen i striden som blusset opp denne uken.

– Hver gang det skjer noe rundt Tempelplassen og nærområdene er det som et Armageddon-slag starter, skriver den israelske avisen Ha’aretz i en lederartikkel.

Den muslimske propagandaen hevder Israels arbeid har som mål å underminere fundamentet for Al-Aqsa moskéen.

Gangbro til den eneste porten Israel kontrollerer
Ha’aretz, på sin side, mener det er opprørerne som forsøker å endre på status quo i området. Lederartikkelen støtter fullt opp om myndighetenes arbeid.

Avisen påpeker at situasjonen på Tempelplassen og området ved Vestmuren har vært nokså uendret de siste 40 år. Status quo ble etablert da Israel erobret Øst-Jerusalem under Seksdagerskrigen i 1967. “Vestmuren er for øyeblikket for jødene. Tempelplassen er for øyeblikket for muslimene. Det er en realitet som vi må akseptere”, sa David Ben-Gurion etter erobringen.

Samtidig bestemte forsvarsminister Moshe Dayan at Mugrabi-porten skulle forbli under Israels eksklusive kontroll, for å forhindre at de muslimske myndighetene kunne stenge Tempelplassen fullstendig. “Konstruksjonen av broen fra plassen foran Vestmuren til Mugrabi-porten er derfor helt avgjørende i Israels interesse”, skriver Ha’aretz.

Kamp om porten
Torsdag 8. februar protesterte hundrevis av israelske arabere mot arbeidet ved Mugrabi-porten.

– Arbeidet kan forverre hele situasjonen i regionen og intensivere intifadaen, sier demonstranter til Yedioth Aharonoth.

En talsmann for den islamske bevegelse, Zahi Nujidat, bekrefter indirekte at kampen dreier seg om Mugrabi-porten.

– Veien til Mugrabi-porten er 800 år gammel. Den er bare muslimsk, ikke jødisk, sier Nujidat.

Terrororganisasjonen til Fatah-bevegelsen, Al-Aqsa Martyrbrigader, har turet med å angripe synagoger dersom noen hellige muslimske steder blir skadet.

Vil bevise at arbeidet ikke medfører noen skade
Knesset-medlem Yisrael Hasson (Israel Beiteinu) har foreslått å sette opp overvåkningskameraer som kan følge arbeidet med gangbroen og de tilhørende arkeologiske undersøkelsene. Han håper det vil “bevise for den arabiske verden at det ikke blir gjort noen skade på moskéene”. Statsminister Ehud Olmert har støttet forslaget, skriver Jerusalem Post.

Mer om Tempelplassen
De siste årene har Tempelplassen vært en kilde til mye konflikt mellom Israel og palestinerne. Les mer om dette på temasiden Jerusalem.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelShalit-saken forsinker fredsprosessen
Neste artikkelEnighet om ny palestinsk regjering
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise