En jødes besøk på Tempelplassen

Moshe Dann er ortodoks jøde. Han har vært amanuensis i historie. Nå er han journalist og bor i Jerusalem. Han har fortalt om et besøk han nylig gjorde på Tempelplassen, som ligger på Tempelfjellet i Jerusalem. Araberne kaller plassen Al-Haram al-Sharif.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Blant de mest grunnleggende minnene i jødisk historie (særlig den religiøse) er hurban, at templet ble ødelagt i år 587 f. Kr., og deretter ble det gjenoppbygde templet ødelagt i år 70 e. Kr.

Dann fikk vite at det var anledning for ikke-muslimer til å komme opp på Tempelfjellet i Jerusalem en søndag morgen, 2 timer fra kl. 8 til 10. Han ble nysgjerrig, for han hadde bare vært der en gang før. Det var like etter Seksdagerskrigen i 1967.

Israels forsvarsminister i 1967, Moshe Dayan (mannen med lappen på øyet), ville vise godvilje og gav wakf (den muslimske stiftelsen) en utstrakt kontroll over Tempelplassen, hvor det står 2 moskeer. Det er de muslimske myndighetene som begrenser så sterkt adgangen for jødene og andre ikke-muslimer til jødenes helligste sted.

Religiøse restriksjoner
Da Moshe Dann spurte sin ortodokse rabbiner om råd, fikk han til svar at rabbineren ikke var så glad for en tur på Tempelplassen. Han måtte i hvert fall unngå å komme der hvor Det Hellige hadde vært, og han måtte ta et rituelt bad (mikve) i forbindelse med turen.

Dann tenkte på at påsken er en av de tre høytidene i året da jøder i gammel tid skulle komme til Templet med offer. Dann ville gjerne gjenta dette i den grad det lar seg gjøre i dagens situasjon.

Flest ikke-jøder
Det var ikke så mange som ville gå opp på Tempelplassen (“noen få dusin”). De fleste var kristne turister. De arabiske vaktene kontrollerte at de ikke hadde med seg våpen og – bønnebøker. Ikke-muslimer får ikke lov til å be på Tempelplassen. [For noen år siden kunne kristne be og synge der, men ikke jøder. Så muslimene strammer inn.]

Ødeleggende utgravinger
De muslimske myndighetene, wakf, har i flere år drevet en systematisk utgraving på Tempelfjellet. De har gravd i området nedenfor al Aksa-moskeen i sør-enden av Tempelfjellet. En stor mengde jord som de har gravd opp på Tempelplassen, har de dumpet på store fyllinger. Arkeologer fra hele verden har protestert. Men Israel har valgt å ikke sette saken på spissen, selv om slik utgraving selvsagt er ulovlig [og ville vært det også i Norge og et hvilket som helst sivilisert land].

Frekkhet er grenseløs. Etter at araberne altså har gravd ut et stort antall lass med jord under Tempelplassen (som altså ligger på Tempelfjellet), uten noen form for arkeologisk kontroll av materialet, laget araberne opptøyer da israelerne gravde litt og gjenoppbygde en gangbro utenfor selve Tempelplassen. Muslimer over hele verden har fordømt Israel for dette.

Dann så fremdeles arbeidere som gravde og fylte bøtter med jord.

– Ingen jødisk historie
Det var en rekke muslimske vakter på Tempelplassen. De hadde walkie-talkies. En av dem fortalte Dann at han hadde studert historie på Universitetet i Hebron. Han sa at det ikke fantes noen jødisk historie på Tempelfjellet. Det finnes ingenting jødisk. Dann spurte: “Hva med templet?” “Kanskje det var et annet fjell. Det var ikke her,” svarte muslimen. Så pekte han på klokka. De to timene var gått, og alle ikke-muslimer måtte ut.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post av Moshe Dann 11. april 2007.

 

Forrige artikkelFem palestinerne drept i sammenstøt med IDF
Neste artikkelFeirer 59 år med 7.150.000 innbyggere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -