Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Dårlig skole i Israel også

Noen ganger er det nesten komisk hvor lik debatten er i Israel og Norge. Israelske skoler har også vært med på PISA-testen, og som i Norge var resultatet dårlig - faktisk enda dårligere enn Norge. For mens vi kom på 33. plass av 57 land, kom Israel på 39. plass.
Lærernes lønn og arbeidsforhold er mye dårligere i Israel enn i Finland. Bildet viser streikende lærere i et gatekryss i Jerusalem. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Noen ganger er det nesten komisk hvor lik debatten er i Israel og Norge. Israelske skoler har også vært med på PISA-testen, og som i Norge var resultatet dårlig – faktisk enda dårligere enn Norge. For mens vi kom på 33. plass av 57 land, kom Israel på 39. plass.

Også i Israel er Finland den store helten. Journalisten Sever Plocker sammenligner finsk og israelsk skole, og finner hva han mener må være utslagsgivende.

For det første: Israel bruker en like stor del av nasjonalinntekten på utdanning som Finland, og faktisk mer på grunnskolenivå. Forklaringen ligger altså ikke der. Ifølge rapporten skyldes bare 15 % av forskjellen i resultater hvor mye penger som brukes på skolen.

For det andre: Israelske barn har langt flere skoletimer enn de finske. I 12-14-års-alderen har israelske elever 1000 timer undervisning (i året, må det vel være), finnene har 800 timer. På slutten av videregående har israelske elever hele 42 % flere timer enn finske, ifølge Plocker. Så det kan ikke være for få timer som er forklaringen.
For det tredje: Lærertettheten er omtrent den samme i Israel som i Finland. I grunnskolen har finnene en lærer for 16 elever, israelerne en for 17 elever.

For det fjerde: I Finland går 27 % av timene til realfag, i Israel 26 %. Det er en ubetydelig forskjell, og forklarer heller ingenting.

Lærerne
Plocker finner bare en forskjell av virkelig betydning: Lærernes lønn og arbeidsforhold. Selv om man tar hensyn til at inntektsnivået generelt er høyere i Finland enn i Israel, er lønnsnivået for lærere i Israel langt lavere enn i Finland. Dette til tross for at israelske lærere i barneskolen jobber 54 % flere timer enn finske og i videregående skole 25 % flere timer.

En lærer med lang ansiennitet i barneskolen tjener ca. 100 kroner timen i Israel, i Finland mer enn 250 kroner. I videregående skole er forskjellen enda større.

Det er kanskje ikke så rart at israelske lærere streiker.

Kilde: En artikkel av Sever Plocker på Ynet (Yediot Aharonot) 3. desember 2007.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart