10 millioner besøkte Vestmuren

Mer enn 10 millioner mennesker besøkte Vestmuren i Jerusalems gamleby i løpet av 2011, forteller det israelske politiet.

Besøk ved Vestmuren. (Foto: Robert Brauneis, flickr.com)
Besøk ved Vestmuren. (Foto: Robert Brauneis, flickr.com)

– Stedet som tidligere ble kalt Klagemuren, er i dag et gledens sted. Hundretusenvis lener seg på steinene som et uttrykk for å huske tempelet, og ikke bare som et minne om dets ødeleggelse, sier rabbiner Shmuel Rabinowitz. Rabinowitz er rabbiner ved Vestmuren (Klagemuren) og er ansvarlig for det religiøse livet ved det hellige stedet.

Rabinowitz mener det store antallet mennesker som besøker Vestmuren hvert år beskriver den dype forbindelsen som eksisterer mellom Israels folk og det som er igjen av tempelet. Han sier det er viktig for ham å forsøke å gi hver besøkende et meningsfylt besøk.

– Når det er så mange besøkende er det ekstra viktig for oss å se hver besøkende som om han eller hun er den eneste. Vi må fortsette å se etter måter å gi hver og en besøkende en meningsfylt opplevelse når de kommer til Klagemuren, sier Rabinowitz.

 

Tunnelen

The Western Wall Heritage Foundation, som er ansvarlig for Vestmuren, opplyser at omlag to millioner mennesker tok del i forskjellige prosjekter i deres regi i løpet av 2011.

20 prosent av de besøkende til Vestmuren benyttet seg av en av de mange mulighetene for en utvidet opplevelse. Mange tok turen under jorden i Kotel-tunnelen eller gikk på generasjonssenteret og fikk et glimt av hvordan det hele så ut for to tusen år siden. Mange andre deltok i jødiske konfirmasjonsprogram og på de mange andre opplæringsprogrammene organisasjonen tilbyr til besøkende.

 

Ville selge klagemuren på eBay

Ha’aretz forteller at Rabinowitz for kort tid siden var nødt til å gå til politiet for å anmelde noen som prøvde å selge stein fra klagemuren på nettauksjonssiden eBay.

Steinene ble tilbudt for 30 kroner stykket. Hvis man ville ha steinen tilsendt utenfor USA måtte man ut med 57 kroner.. For pengene skulle man få en 2,5 centimeter stor stein, som det ble forklart var fra plassen ved Vestmuren, men den var med andre ord ikke tatt direkte fra muren. Man skulle også få en “elegant” boks med på kjøpet. Selgeren sa ikke om han mente steinen hadde noen spesielle egenskaper, men han refererte til dem som “velsignede”.

Jøder over hele verden tok kontakt for å fortelle ham om det som foregikk. The Western Wall Heritage Foundation har nå anmeldt forholdet til politiet.

Rabinowitz forklarer at det ikke bare er ulovlig i henhold til moderne, israelsk antikvitetslov å selge steinene, men at også i følge jødisk religiøs lov er ulovlig å selge disse steinene – enten de er tatt direkte fra Vestmuren eller ikke.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise