Shekel-mynt fra Judea – “antikk palestinsk mynt”?

Palestinske myndigheter prøver seg nok en gang på å omskrive historien. En shekel-mynt fra Judea fra år 66 med innskriften “Det hellige Jerusalem” blir beskrevet som en «antikk palestinsk mynt» og en del av «den palestinske kulturtradisjonen».

Myntene har hebraisk tekst, og skriver seg fra år 66 e.Kr., det første året etter det jødiske opprøret mot romerne. Myntutgiverne refererte til dette året som år 1.
Myntene har hebraisk tekst, og skriver seg fra år 66 e.Kr., det første året etter det jødiske opprøret mot romerne. Myntutgiverne refererte til dette året som år 1.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Sist uke ble en shekel-mynt utgitt i Judea i år 66 solgt for 6,3 millioner kroner under en auksjon i New York. År 66 var det første året i det jødiske opprøret mot Roma. De hebraiske ordene «israelsk shekel [år] 1» står på forsiden av mynten og på baksiden står det «Det hellige Jerusalem».

Man skulle tro at det ikke ville være vanskelig å forstå at denne mynten er en del av den jødiske historien i Israel. “Det hellige Jerusalem” kan neppe referere til muslimenes forhold til byen, da denne mynten ble laget 500 år før Muhammed ble født.

Likevel klarer den offisielle PA-avisen, Al-Hayat Al-Jadida, å beskrive mynten som en «antikk palestinsk mynt». De hevder den er en del av «palestinsk kulturell tradisjon».

 

Politisert mynt

Det er ikke uvanlig at de palestinske myndighetene benekter jødiske historie i Israel. Artikkelen som ble skrevet om denne mynten er annerledes, forteller Palestinian Media Watch. Den påstår at mynten som ble funnet i Israel er en del av «palestinsk kulturell tradisjon», men nevner også det jødiske opprøret mot romerne. Dette er nærmest en anerkjennelse av jødisk historie i Israel.

Artikkelen sier også at jødenes «politiske agenda» utnytter salget av mynten fra det andre tempelets tid. Det er dessverre vanlig kost fra PA, som kategoriserer ethvert arkeologisk funn om Israels fortid som en del av «den politiske agendaen».

– Salget er en mulighet for jødiske og vestlige vitenskapsmenn til å bruke det jødiske opprøret mot romerne i Palestina som en politisk agenda, og koble sammen dette lokale opprøret med etableringen av den israelske okkupasjonsstaten, står det i artikkelen i den palestinske avisen.

 

Judea, ikke Palestina

Artikkelforfatteren har nok ikke lest nok historie, for selv om det hevdes at det jødiske opprøret mot romerne skjedde i Palestina, så skjedde det jo i Judea. Romerne endret navnet fra Judea til Palestina først i år 135, etter Bar Kochba-opprøret. Navnendringen skjedde ikke fordi innbyggerne kalte seg selv palestinere, men fordi romerne prøvde å distansere innbyggerne, jødene, fra sitt eget land, Judea, for å få kontroll og for å straffe dem for opprøret.

Al-Hayat Al-Jadida kommenterer også at det er uforståelig hvorfor mynter og antikke gjenstander fra denne tidsepoken vanligvis har liten interesse for palestinere og arabere. Kanskje fordi funnene i hovedsak er jødiske? Kanskje fordi inskripsjoner og myntpreg har tekst på hebraisk?

 

 

Forrige artikkel115.000 syke palestinere behandlet i Israel
Neste artikkelTerrorgruppe avslørt i Aserbajdsjan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag