Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Jeg vil fortsette å bygge i hele Jerusalem

Bydelen Gilo ble etablert i 1973. Siden har den vokst til å huse omkring 40.000 innbyggere, de aller fleste jøder. Statsminister Benjamin Netanyahu (innfelt) lover å fortsette utbyggingen. (Foto: Ir Amim, flickr.com, Wikimedia Commons)
Bydelen Gilo ble etablert i 1973. Siden har den vokst til å huse omkring 40.000 innbyggere, de aller fleste jøder. Statsminister Benjamin Netanyahu (innfelt) lover å fortsette utbyggingen. (Foto: Ir Amim, flickr.com, Wikimedia Commons)
Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte tirsdag den jødiske bydelen Gilo i Øst-Jerusalem. - Det forente Jerusalem er Israels evige hovedstad, erklærte Netanyahu.

Statsminister Benjamin Netanyahu var tirsdag på besøk i Øst-Jerusalem, den delen av byen som Jordan styrte i perioden 1948-67. Dette området er innlemmet i Israel (annektert), i motsetning til Vestbredden, hvor ikke israelsk lov gjelder. Men verden ellers regner Øst-Jerusalem som en del av Vestbredden og dermed «okkupert område».

Netanyahu erklærte at han går inn for at Israel skal fortsette å bygge i hele Jerusalem. «Det forente Jerusalem er Israels evige hovedstad. Vi har full rett til å bygge i den,» sa han, ifølge Jerusalem Post.

Ordføreren i Jerusalem, Nir Barkat, sa at Jerusalem er forent og vil ikke bli delt igjen. Han roste Netanyahu for å være «en sann venn av Jerusalem». Han sa at de vil bygge titusener av leiligheter rundt omkring i byen.

EU og mange andre kritiserer Israel for å bygge i den delen av Jerusalem som lå utenfor Israel fram til 1967. Men Israel står fast på at dette området skal tilhøre Israel. Riktignok godtok den daværende israelske regjeringen Clintons formel i 2000-2001 om at arabiske bydeler skal tilhøre den palestinske staten. Noe av det samme tilbød daværende statsminister Ehud Olmert i 2008. Så dersom representanter for palestinerne og andre arabere nå for første gang klart og tydelig anerkjenner en varig stat med jødisk flertall, vil de israelske velgerne sikkert stemme inn en regjering som vil gi maksimale innrømmelser. Men dersom araberne fortsetter å stå på en angivelig «rett til å vende tilbake» til Israel for de arabiske flyktningene fra 1948 og alle deres etterkommere (det dreier seg om opptil 11 millioner mennesker), er det grunn til å tro at det blir en regjering fra høyresida i neste periode også. Svært få israelere vil gå med på en «fred» som gjør Israel til en arabisk stat i løpet av kort tid.

Blant de argumentene israelerne bruker for at hele Jerusalem skal fortsette å være israelsk, er at i den perioden staten Jordan styrte bydelen, fikk jøder fra Israel ikke besøke sine hellige steder, til tross for at det klart stod i våpenhvile-avtalen at det skulle de få. En annen faktor er at meningsmålinger viser at flertallet av araberne i Jerusalem ønsker fortsatt å være under Israel. Ikke fordi de elsker Israel, men fordi det er mye bedre trygder og andre rettigheter i Israel.

Og ellers er det en lang rekke argumenter ut fra den store tilknytningen jødene gjennom århundrene har hatt til Jerusalem, selv om få jøder kunne bo der. På 1800-tallet og bakover i historien var skattene og beskyttelsespengene så høye for jøder at de ikke kunne bo i Jerusalem uten å få økonomisk støtte fra jøder i resten av verden.

Netanyahu sa i den amerikanske Kongressen våren 2011 at i forhold til Øst-Jerusalem må det finnes smidige og kreative ordninger som begge parter kan leve med.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart